2019. május 19., - Ivó, Milán
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeFelfüggesztett börtönt kapott Somoskőújfalu volt polgármestere

Felfüggesztett börtönt kapott Somoskőújfalu volt polgármestere


Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Nógrád megyei Somoskőújfalu volt polgármesterét a Balassagyarmati Törvényszék. Lichner Andrást (független) hivatali visszaélés és hűtlen kezelés bűntettében találták bűnösnek, az ítélet jogerős - tájékoztatta a Balassagyarmati Törvényszék szóvivője kedden az MTI-t.

birosagegy

Barsi József közlése szerint a vádlottat folytatólagosan elkövetett hivatali visszaélés és nagyobb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt egy év tíz hónap börtönre ítélte a törvényszék, a végrehajtást pedig három év próbaidőre felfüggesztette.
A vádirat szerint Lichner András polgármester 2009 szeptemberében szabálytalanul utasította a hivatal ügyintézőjét 500 ezer forint átutalására, amellyel egy győri lakostól felvett kölcsönét akarta részben törleszteni. Az érintett magánszemély 2010 áprilisában visszautalta a pénzt az önkormányzatnak.


A vádlott 27 alkalommal összesen 317 132 forintból tankolta fel saját autóját az önkormányzat üzemanyagkártyájával úgy, hogy a magáncélú felhasználásra nem volt testületi engedélye. Emellett hét alkalommal összesen 55 155 forintért magáncélra vásárolt élelmiszert, műszaki és ruházati cikkeket, ezeket az önkormányzat terhére számoltatta el.


2007-ben - vállalkozásának képviselőjeként - még térítésmentesen vállalta két önkormányzati intézmény gázbekötésének megtervezését, 2009-ben azonban polgármesterként mégis két számlát állított ki a munkáról, és 128 ezer forint tervezői munkadíjat vett fel a képviselő-testület tájékoztatása és előzetes jóváhagyása nélkül.


A szóvivő elmondta: az összesen egymillió forint vagyoni hátrányból 867 ezer forint megtérült, a 128 ezer forintos vállalkozói díj visszafizetésére pedig a fegyelmi eljárás során nem kötelezte a polgármestert a képviselő-testület.


Lichner András az előző ciklusban is a falu vezetője volt, de 2010 júliusában lemondott, miután képviselő-testületi vizsgálat indult ellene. A képviselők ezzel párhuzamosan rendőrségi feljelentést is tettek. Ezt követően Lichner Andrást 2010 őszén újra polgármesterré választották, de az esküt csak másodszorra tudta letenni, mert az első alkalommal a képviselők kivonulásukkal akadályozták meg ezt. Az új önkormányzat azután 2011. április 18-án feloszlatta magát, és bár Lichner András akkor azt közölte az MTI-vel, hogy újraindul a posztért, a júniusi időközi választáson nem mérette meg magát.


Forrás:MTI/HIR PORT24

 

2013-01-15

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite