2019. augusztus 18., - Ilona
Keresés a tartalomban
ItthonFelhőszakadás Borsodban, újabb árhullámtól tartanak a folyók mentén

Felhőszakadás Borsodban, újabb árhullámtól tartanak a folyók mentén


Piros riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a közeledő vihar miatt Észak- és Közép-Magyarországon, valamint a dél- és közép-dunántúli régióban hétfő éjfélig.

borsodivihar01


A délutáni órákban több helyütt, egyebek mellett Miskolcon is felhőszakadásról számoltak be az észlelők, 20 perc alatt 14 mm eső esett. Az este további részében jelentős mennyiségű csapadék eshet még az északi országrészben, valamint a dél- és közép-dunántúli régióban, ahol jégesővel is számolni kell.
A nap folyamán több Borsodi településen fotóztak tubát, azaz földet nem érő tornádót, ezekről az idokep.hu számolt be.


Az újabb esők és a következő napokban várható jelentős mennyiségű csapadék újabb árhullámokat indíthat el az Észak-Magyarországi folyókon. Több helyen akár rekord vízállást is mérhetnek a szakemberek szerint. A nagyobb folyók mellett a patakon is jelentős árhullámokra számítanak és várhatóan a belvízzel elöntött területek nagysága is növekszik majd. Románia 200 ezer homokzsákot adományoz Magyarországnak árvízvédelemre.

Hetekig is tarthat még az árvíz és a belvíz miatti védekezés


Akárcsak negyven éve, most is hosszan tartó védekezés várhat a szolnokiakra - mondta Lovas Attila, a térségi vízügyi igazgatóság vezetője hétfői sajtótájékoztatóján.
1970. május 31-én 909 centiméterrel tetőzött Szolnokon a tiszai árhullám, amely az ideihez hasonlóan hóolvadásból és csapadékból képződött. A rendkívül heves, nagy intenzitású záporok okozta árhullám miatt annak idején másfél hónapon keresztül volt 700 centiméter feletti a vízállás Szolnoknál, elhúzódó védekezésre kényszerítve a vízügyeseket - mondta a védelemvezető.

Az áradó folyón hétfőn 853 centiméteres vízállást regisztráltak, amely elmarad ugyan az akkori értéktől, ám nem kizárt, hogy akárcsak negyven éve, most is hosszan tartó védekezés vár a szolnokiakra. A 909 centiméteres rekord egészen 1999-ig tartotta magát, akkor 974 centiméterrel tetőzött a Tisza. Egy évvel később még magasabb, 1041 centiméteres volt a vízállás, azóta ezt jegyzik rekordként.

 


Forrás: idokep.hu/met.hu/Nógrád24.hu

2010-05-31

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite