2019. május 21., kedd - Konstantin
Keresés a tartalomban
ItthonFélidejéhez érkezett a soros elnökség - Pártreakciók Orbán felszólalására

Félidejéhez érkezett a soros elnökség - Pártreakciók Orbán felszólalására


ParlamentAz MSZP szerint az elnökség történelmi felelősség, az LMP az adóharmonizációt hangsúlyozta, a KDNP az erős Európát emelte ki, a Fidesz a sikerről beszélt, a Jobbik pedig azt mondta: Magyarország érdeke, hogy jó arcát mutassa.


Orbán Viktor hétfőn délelőtt a parlamentben az uniós soros elnökség félidjéről tartott beszámolójában azt mondta: Magyarország ma erősebb és függetlenebb, mint az elmúlt húsz évben volt. Az elmúlt három hónap legnagyobb eredménye az, hogy "Magyarország már ki tud állni a nemzetközi porondon saját magáért és polgáraiért, amikor kell, vállalja a konfliktusokat is, és sikeresen meg tudja vívni őket". Az elnökség legfontosabb teendőjének az EU közös gazdasági kormányzásának megteremtését nevezte.


MSZP: az elnökség történelmi felelősség


Az MSZP szerint egy sikeres magyar európai uniós elnökség az ország érdekérvényesítő képességét is jelentősen javítja.
Mesterházy Attila szocialista frakcióvezető Orbán Viktor parlamenti felszólalására reagálva azt mondta, az elnökség mindenki számára, aki hisz az Európai Unióban, történelmi felelősség. Éppen ezért mindenki érdekelt kell, hogy legyen az elnökség sikerében - tette hozzá.


LMP: nem az adóverseny, hanem az adóharmonizáció a fontos


Az LMP szerint nem adóversenybe, hanem az adóharmonizációba kell beszállni. Schiffer András, az ellenzéki párt frakcióvezetője a miniszterelnöki felszólalásra reagálva - jelezte, nem az elnökség félidején szeretné értékelni az eddigi tevékenységet. Hozzátette, hogy az LMP respektálja a kormányfő által említett eredményeket.


Az energiapolitikában valóban jelentősek az előrelépések, de a közös árampiachoz akkor lehet csatlakozni, ha az energiapiaci szabályozás tekintetében is biztonság van, "nem pedig ámokfutás" - mondta a Schiffer András, aki szerint most a gazdasági kormányzás, az adóharmonizáció, illetve az adóverseny közötti ellentét kérdései a fontosak. Nem adóversenybe, hanem az adóharmonizációba kell beszállni - jelentette ki.


Fidesz: már félidőben látszanak a sikerek


A Fidesz szerint már a soros EU-elnökség félidejében látszanak részeredmények, kiemelendő sikerek - mondta Balla Mihály. A fideszes politikus Orbán Viktor szavaira reagálva azt mondta: az EU soros elnökeként Magyarország célul tűzte ki, hogy fél év alatt Európa erősebbé váljon. Az elnökségi munkát csak egészében lehet értékelni, de már most, félidőben látszanak részeredmények, kiemelendő sikerek. Mint mondta, az élet átírta a felkészülési időszakban készített forgatókönyvet, de a kormány és a magyar elnökség sikeresen hajtotta végre a témák szerinti rugalmas váltást. Példaként említette a gazdasági kormányzást, az energiaügyeket, a romastratégia megalapozását, a Duna-stratégiát, a kohéziós politikát, a közös agrárpolitikát.
Jobbik: érdek, hogy jó arcunkat mutassuk


A Jobbik is abban érdekelt, hogy Magyarország ebben a félévben jó arcát mutassa - reagált Orbán Viktor felszólalására Balczó Zoltán. A Jobbik frakcióvezető-helyettese hozzátette, az országimázs szempontjából fontos, hogy Magyarország milyen színvonalon tudja megoldani a hazai rendezvényeket. Közölte, azt sem vonták kétségbe, hogy a kormány rendelkezik a céljai eléréséhez szükséges szakembergárdával.

A Jobbik felfogása viszont eltér az ügyben, hogy mi tekinthető sikernek és nemzeti érdeknek. Balczó Zoltán kijelentette: az erős Európát akarunk szlogen mögött az "egy Európa, egy hang" igénye húzódik meg és a jelszó "egység a sokféleségben". A Jobbik ugyanakkor úgy látja, hogy közös nevezőt kell keresni a sokféleségben, "de nem ezt az egységet" - mondta.


KDNP: erős Európa, megújulás, új pozíció


A kormányfői beszédnek három kulcsszava volt: Magyarország új pozíciójának megteremtése, az erős Európa és a megújulás - értékelte Orbán Viktor felszólalását a KDNP frakcióvezetője. Harrach Péter kijelentette, hogy ha az erős Európáról beszélünk, az az önérvényesítésünk mellett az európai érdekek szolgálatáról is szól. Véleménye szerint ekkor nem technikai kérdésekről vagy szolgai alkalmazkodásról, hanem saját koncepcióról, új szemléletről és a kihívásoknak megfelelő új vízióról van szó.

 

A témához kapcsolódó cikkeink:


Orbán: Magyarországot és Európát is át kell szervezni>>>

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2011-04-04

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite