2019. április 20., szombat - Konrád, Tivadar
Keresés a tartalomban
Zöld zónaFélig hím, félig nőstény lepke kelt ki Nagy-Britanniában

Félig hím, félig nőstény lepke kelt ki Nagy-Britanniában


A londoni Természettudományi Múzeumban ritkaságszámba menő félig hím, félig nőstény lepke bújt ki egy bábból.

lepke

A rovar középvonalában futó csík jelenti a válaszvonalat a fekete hím és a színesebb nőstény fél közt. A ritka alak úgy jön létre, hogy az ivari kromoszómák a megtermékenyítés közben nem válnak el egymástól. A kikelő lepkék mindössze 0,01 százaléka günandromorf - ez a tudományos kifejezés e furcsa aszimmetrikus lényekre.

Érthető tehát, hogy a múzeum lepkésze, Luke Brown mennyire megörült a hírnek. A kutató első lepkeházát hétévesen építette, azóta több mint 300 ezer lepkét keltetett ki. Ez a példány a harmadik günandromorfja - közölte a BBC hírportál (www.bbc.co.uk).

Nemcsak a két szárny különbözik egymástól, hanem a lepke egész teste kettéosztott. Ivarszervei is megfeleződtek, még csápjainak hossza is különbözik. A kettős nemű lepke a pillangófélék családjába tartozó ázsiai Papilio memnon faj képviselője. Mivel három és fél hetesen már középkorúnak számít, a közönségnek csak kevés ideje maradt élőben megcsodálni, mielőtt a múzeum gyűjteményébe kerül.

Bár ritka jelenség, a günandromorfia nem kizárólag a lepkéknél fordul elő: a nemek keveredését egy egyeden belül már megfigyelték rákoknál, pókoknál és tyúkoknál is. Valószínűleg sokkal többször fordul elő a természetben, de nehéz felfedezni azok fajok esetében, amelyeknél a két nem külseje hasonló.

 

Forrás: MTI / HÍR PORT 24

 

2011-07-13

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite