2019. június 19., szerda - Gyárfás
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedFellegi jövő héten aláírja a Nabucco-szerződést

Fellegi jövő héten aláírja a Nabucco-szerződést


Eddig azért nem szignózták a kontraktust, mert abban nem jelentek meg a magyar érdekek - mondta a nemzeti fejlesztési miniszter.

Fellegi Tamás01


Fellegi Tamás a jövő héten írja alá a kormány nevében Törökországban a támogatói szerződést a Nabucco földgázvezetékről. Erről a nemzeti fejlesztési miniszter számolt be az Országgyűlés számvevőszéki és gazdasági bizottságában hétfőn. Mint mondta: eddig azért nem írták alá, mert a szerződés nem volt rendben, abban nem jelentek meg a magyar érdekek.


A török energiaügyi miniszter május 13-án közölte, hogy vannak arra vonatkozó tervek, miszerint június 6-án aláírják a Nabucco gázvezetéktervvel kapcsolatos támogatói megállapodást Magyarországgal. Taner Yildiz a CNN török tv-csatornáján nyilatkozott erről.
A projektben részes országok vezetői 2009. július 13-án Ankarában írták alá a kormányközi megállapodást a Nabucco földgázvezetékről. Az ötven évre szóló egyezményt az osztrák kancellár, valamint Magyarország, Románia, Bulgária és Törökország akkori miniszterelnöke látta el kézjegyével.


A Nabucco a tervek szerint 31 milliárd köbméter teljes kapacitású, 3.300 kilométer hosszú földgázvezeték lesz, amely Törökországból, a török-grúziai, illetve a török-iráni határról indul, és Bulgárián, Románián, valamint Magyarországon áthaladva az ausztriai Baumgartennél végződik.


A Nabucco-konzorciumban az osztrák OMV, a magyar Mol, a bolgár Bulgargaz, a román Transgaz, a török Botas és a német RWE vesz részt, mindegyikük 16,67 százalékos résszel. A szállítás a legutóbbi, módosított tervek szerint 2017-ben kezdődik, de egyelőre még nem teljesen tisztázottak a finanszírozás kérdései, és az sem, hogy mely országok, illetve cégek a lehetséges beszállítók.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-05-30

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite