2019. május 24., péntek - Eszter
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeFélmilliárd forint a salgótarjáni sürgősségi betegellátásra

Félmilliárd forint a salgótarjáni sürgősségi betegellátásra


ST KórházFélmilliárd forintból átalakítják a salgótarjáni Szent Lázár Nógrád Megyei Kórház sürgősségi betegellátó rendszerét, így csökkenthetik a várakozási időt, s javíthatják a betegek gyógyulási esélyét. A program önrészét kötvénykibocsátásából finanszírozza a fenntartó Nógrád Megyei Önkormányzat - értesült a Független Hírügynökség.


A projekt támogatási szerzõdésének szerdai aláírásakor Kővári Attila, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztõ Ügynökség fejlesztési igazgatója elmondta: a sürgõsségi betegellátás átalakítására tavaly 12 milliárd forintra pályázhattak az egészségügyi intézmények, 26-an éltek ezzel a lehetõséggel, eddig kilenc támogatási szerzõdést írtak alá. A fejlesztési igazgató bejelentette: ugyanerre a célra hamarosan újabb négymilliárdos keretet nyitnak meg az uniós forrásokból.

Becsó Zsolt, a Nógrád Megyei Önkormányzat elnöke közölte: mint fenntartónak, ötven millió forintos önrészt kell vállalniuk a beruházásból, erre a két évvel ezelõtti kötvénykibocsátásuk biztosít fedezetet. Az összeg lehívásához azonban módosítaniuk kell a pénzügyi szabályzatukon, mert aszerint legfeljebb 25 milliós összegekben nyújthatnak támogatást a fejlesztésekhez. A testület az elnök javaslata alapján áprilisi ülésén várhatóan elfogadja a módosítást. A támogatói szerzõdés aláíráskor elhangzott: 881 négyzetméternyi területet építenek át, s 330 négyzetméterrel bõvítik a meglévõeket a Szent Lázár Kórházban. Egyebek közt új mentõbeálló épül a program keretében, s a közös helyre költöztetik a sürgõsségi betegellátó részlegeket. A beruházási összeg kétharmadát az építési munkák harmadát a mûszerpark-fejlesztés teszi ki.

A sürgõsségi betegellátás beruházásra közel félmilliárd forintot, a teljes átalakítási költség 90%-át nyerte meg a megyei fenntartású intézmény. A pénzt az építési munkákra, eszközpark-fejlesztésre és bútorok beszerzésére fordítják. A salgótarjáni kórházban jelenleg 819 fõ dolgozik, évente 23 ezer fekvõ-, és több százezer járóbeteget látnak el. Az Észak-magyarországi régiónak ez a negyedik legnagyobb kórháza, ahol 663 ágy áll a betegek rendelkezésére. A sürgõsségi ellátás átalakítása a tavaszon kezdõdik és jövõ év végére fejezõdik be Salgótarjánban.

 

2010-03-25

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite