2019. május 25., szombat - Orbán
Keresés a tartalomban
ItthonFélnek a romák Gyöngyöspatán, de az éjszaka nyugodtan telt

Félnek a romák Gyöngyöspatán, de az éjszaka nyugodtan telt


gyongyospata01Attól rettegnek a romák Gyöngyöspatán, hogy a „fekete ruhások" megint visszatérnek a településre - jelenti a Roma Sajtóközpont.


Nyugodtan telt az éjszaka Gyöngyöspatán - közölte a Roma Sajtóközponttal (RSK) ifjabb Farkas János, a helyi kisebbségi önkormányzat elnöke. Vasárnapra virradóra fekete egyenruhások zaklatták a cigánytelep lakóit. Szombaton a város Kecskekő településrészére érkeztek a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület, a Véderő, és a Betyársereg egyenruháját viselő militáns csoportok. A Véderő egyik „századosa" telket és borospincét vett a cigánysor közelében, a vendégei pedig tereprendezésre indultak hozzá.


Szemtanúk szerint többen bozótvágó kést, ostort és más, fegyvernek látszó eszközt vittek magukkal, voltak ittas emberek is a társaságban, és azt lehetett hallani, hogy az idegenek Hajdúhadházról jöttek. A helyiek, akik gárdistaként emlegetik a fekete egyenruhásokat, elmondták, a társaság a cigánytelep több pontján fenyegetően lépett fel, és bekiabáltak az udvarokra. Éjfél előtt nem sokkal valaki követ dobott az egyik cigánytelepi házba, az épület ablaka betört, de senki nem sérült meg. A rendőrség garázdaság miatt indított eljárást.


A helyi kisebbségi önkormányzat elnöke közölte, hogy a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai a Gyöngyöspatán maradtak, ott kaptak szállást is. Ifjabb Farkas János beszámolt arról, hogy vasárnap, sötétedés után három-négy, terepszínű nadrágot viselő férfi járt a cigánytelep környékén, de nem zaklatták a lakókat. Ennek ellenére a romák tartanak a militáns csoportok visszatérésétől, és attól, hogy legközelebb váratlanul törnek majd rájuk, olyankor, amikor sem aktivisták, sem újságírók nincsenek a településen.


A helyi roma önkormányzati vezetője elmondta azt is, hogy négy fekete ruhás támadója közül kettőt felismert vasárnap, a borospincéknél az roma férfi, akinek a házába két, ököl nagyságú követ dobtak. A férfi erről értesítette a járőröket, de azok semmit sem tettek. A megyei kapitányság közölte a helyszínen tartózkodó Horváth Aladár jogvédővel, hogy azonosították a településre érkezőket, akik nem viseltek egyenruhát, és este nyolc körül elhagyták Gyöngyöspatát.


Pénteken nyílik Gyöngyöspatán, a Véderő „századosának" telkén a szervezet háromnapos hagyományos kiképzőtábora, ahol katonai és önvédelmi alapismereteket sajátíthatnak el a 14 évesnél idősebb érdeklődők. A tananyagban egyebek mellett fegyverismeret, elméleti és gyakorlati lövészeti ismeret, katonai közelharc, és éjszakai harcászat szerepel. A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese nem tudta megmondani, hogy vajon a „Véderő" törvényt sért-e a katonai kiképzőtábor szervezésével.


Forrás: Roma Sajtóközpont/HÍR PORT24

2011-04-18

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite