2019. július 19., péntek - Emília
Keresés a tartalomban
ItthonFeloldották a légtérzárat! Néhány óra múlva újraindulhat az utasszállítás

Feloldották a légtérzárat! Néhány óra múlva újraindulhat az utasszállítás


Malév01Délelőtt 11 órától a 7500 méter feletti átrepülő forgalom számára oldották fel a korlátozást, 12 órától pedig a teljes légtérzárat megszüntették Magyarország felett - közölte a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt.


A 7500 méter feletti légi közlekedés szabaddá vált ugyan, de repülőgépek még nagy valószínűséggel nem fognak fel- és leszállni délután három óráig.


A légtérzár feloldását követően a Ferihegyi repülőtéren a járatok döntő többsége még nem kész a felszállásra, sok járat pedig azért nem tud elindulni, mert a célállomáson nem fogadnak még repülőgépeket - mondta Hardy Mihály, a repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. vállalati kapcsolatok igazgatója. Az igazgató ezért azt javasolja az utasoknak, hogy még ne menjenek ki Ferihegyre, hívják előbb a légitársaságukat, hogy mikor tudják indítani a járatot.
Mintegy kétszáz utas gyülekezett délben a Ferihegy 1-es és 2-es terminálján.

A magyar hatóságok pénteken 19 órától hétfőn 12 óráig teljes légtérzárat rendeltek el a magyar légtérben, mert az izlandi vulkánkitörés miatt Európát elborító hamufelhő veszélyezteti a repülőgépek biztonságos repülését.

Európa számos országában szintén légtérzár van napok óta. A magas légtérben a szlovák és a cseh légteret már megnyitották hétfőn.

A HungaroControl közleménye szerint a légtérzár feloldását a délnyugat felől Magyarország fölé érkező időjárási front kedvező hatása tette lehetővé. A vulkáni hamuval szennyezett felhőréteg északi irányban kiszorult a magyar légteréből. A közlemény hangsúlyozza, hogy a légiforgalmi menetrend helyreállása függ attól, hogy az érintett járatok célállomása, illetve azok útvonalába eső légterek fogadóképesek-e. Szintén befolyásoló tényező lehet a megnyíló útvonalakon rendelkezésre álló kapacitások mértéke.

2010-04-19

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite