2019. április 22., hétfő - Csilla
Keresés a tartalomban
ItthonFelpuhul a Bajnai-Demszky-paktum?

Felpuhul a Bajnai-Demszky-paktum?


DemszkyMeghökkentést keltett a Városházán a PM véglegesítette, a BKV hosszú távú finanszírozásáról szóló, az állam és a főváros között köttetett szerződés tervezete - értesült a Népszava. A lap úgy tudja: már a következő kormány felelőssége lesz, hogy betartson számos, a dokumentum szereplő kitételt. Papíron a Bajnai-kormány vállalja, hogy betartja a szerződésben foglaltakat, a gyakorlatban azonban ez már az új összetételű Országgyűlés feladata lesz.


A főváros és a kormány közti - a BKV hosszú távú finanszírozásának feltételeiről szóló - szerződés több pontjának módosítását kérte Demszky Gábor Oszkó Péter pénzügyminisztertől - tudta meg a Népszava.
A főpolgármester pénteken kapta kézhez a pénzügyi tárca által véglegesített szerződéstervezetet, és még aznap megírta válaszlevelét. A tervezet a lap szerint meghökkenést keltett a Városházán, mert több ponton felpuhította a még december végén, hosszas egyeztetés után Bajnai Gordon kormányfő és Demszky által aláírt szándéknyilatkozat vállalásait. Pontosabban minden korábbi elem benne van a szerződéstervezetben, de számos kitétel betartása már a következő kormány kompetenciája lesz.


A szerződéstervezetben a kabinet továbbra is vállalja, hogy áprilisban újabb 5, majd júliusban további 7,4 milliárd forint támogatást ad. Ugyanakkor a decemberben ezen felül megígért - év végén esedékes - 5 milliárdos hitelkeret biztosítását a kormány nem e szerződésen belül ígéri, hanem egy külön kormányhatározatban vállalna garanciát a Magyar Fejlesztési Bank nevében.


A lap úgy tudja: a főváros részéről megütközést keltett az is, hogy bekerült a szövegbe két gyengítő kitétel. Az egyik szerint az állam csak akkor áll helyt a vállalásokért, ha az államháztartási törvényben meghatározott feltételek fennállnak, a másik kitétel pedig úgy szól, hogy a szerződést bármelyik fél indoklás nélkül 30 napon belül felmondhatja.
A decemberi szándéknyilatkozat két további fontos eleme, így a BKV-nak nyújtandó rendszeres központi források - az összességében mintegy 50 milliárdos értékű árkiegészítés és normatív támogatás - inflációkövető emelése, valamint a műszaki színvonalat növelő, 2011-től évi 18,5 milliárdos beruházási támogatás biztosítása már a következő kormány hozzáállásán múlik.


A szerződésben ugyan a Bajnai-kabinet ígéretet tesz arra, hogy a mindenkori kormány vállalja ezek törvényi szintű biztosítását, a gyakorlatban azonban ez már az új összetételű Országgyűlés döntése lesz. A kormány-főváros szerződés egy kormányhatározat-szintű megállapodás lesz, melyet még mindkét félnek jóvá kell hagynia.
Az eredeti elképzelés szerint a szerződéstervezetet már pénteken elfogadta volna a közgyűlés, majd e hét szerdán tárgyalt volna róla a kormány, ám a kritikus pontok miatt ez a menetrend csúszhat. A lap úgy tudja: a főváros is csak az április 1-jei közgyűlésén tervezi napirendre tűzni a kérdést.

 

 

2010-03-16

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite