2019. május 22., szerda - Júlia, Rita
Keresés a tartalomban
ItthonFelsőoktatási felvételi - Még egy hétig lehet sorrendet változtatni, igazolásokat benyújtani

Felsőoktatási felvételi - Még egy hétig lehet sorrendet változtatni, igazolásokat benyújtani


Még egy hétig, azaz július 7-ig változtathatnak a jelentkezési lapon feltüntetett alap- és mesterszakok sorrendjén a felsőoktatásba jelentkezők, és szintén eddig nyújthatnak be különböző bizonyítványokat, igazolásokat. A felvételi ponthatárokat várhatóan július 21-én határozzák meg

érettségi01

A felvi.hu portálon közzétett tájékoztató szerint minden jelentkezőnek lehetősége van pótolni azokat a jelentkezési helyein előírt, illetve a pontszámításhoz szükséges dokumentumokat, amelyek február 15. előtt még nem álltak rendelkezésére.

A felvételi kérelem benyújtását követően megszerzett, már rendelkezésre álló dokumentummásolatokat - például a 12. év végi középiskolai bizonyítvány másolatát, a középiskola által hitelesített törzslap másolatát - már június 1-ig el kellett küldeni, a többi dokumentumot július 7-ig lehet beadni.

A pótlás két módon tehető meg: elektronikusan (a portálról elérhető e-felvételi rendszerén keresztül) és postai úton (cím: Oktatási Hivatal, 1380 Budapest, Pf. 1190).

Lehetőség van a megadott felvételi jelentkezési sorrend megváltoztatására is, ám erre csak egyetlen alkalommal lesz mód. A módosítási kérelmeket szintén elektronikusan és postai úton lehet beadni, a határidő szintén július 7-e.

A szakemberek szerint az egyszeri sorrendmódosítás lehetőségével akkor érdemes élni, ha valamely okból megváltozott az a preferencia-sorrend, amelynek alapján a felvételiző a jelentkezéseit rangsorolta.

Nem érdemes sorrendet módosítani akkor, ha valakinek valamelyik jelentkezési helyén nem sikerült az alkalmassági vizsgája, és ezt a helyét szeretné az utolsóra rangsorolni, hiszen sikertelen alkalmassági vizsga esetén az adott szakra nem nyerhet felvételt.

Nincs értelme a sorrendmódosításnak akkor sem, ha a diák meggondolta magát a 2011. évi általános felsőoktatási felvételi jelentkezés benyújtása óta, és már nem szeretne valamelyik megjelölt helyre bejutni, ezért azt hátrébb rangsorolná. Ilyen esetben előnyösebb a jelentkezési hely visszavonását - kizárását - választani.

Az általános felsőoktatási felvételi eljárás során a ponthatárok meghatározása országosan egyszerre, várhatóan július 21-én történik majd meg.

Az idén csaknem 141 ezren adtak be felsőoktatási intézményekbe felvételi kérelmet, körülbelül ugyanannyian, mint tavaly. A legtöbb felvételiző - mintegy 30 ezer - 1992-ben született, a legfiatalabb jelentkező 1995-ben látta meg a napvilágot. A legidősebb jelentkező 1939-ben született és fizikát szeretne tanulni Szegeden.

A legnépszerűbb intézmény ebben az évben is az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), amelyet a sorrendben a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem követ.

A képzésterületek népszerűsége nemigen változott: ezúttal is a gazdaságtudományok (csaknem minden 5. jelentkező ilyen képzést jelölt meg első helyen), a műszaki és a bölcsészettudományi képzési területek különböző szakjaira adták be a legtöbben jelentkezésüket. Külföldről 2700-an küldtek kérelmet, az uniós államokon kívülről érkezett jelentkezés Norvégiából, Peruból, Kanadából és az Egyesült Államokból is.

A küszöbponthatár 200 pont, az államilag támogatott felvehető keretszám alapképzésben 53.450 lesz, mesterképzésre 19.600 hallgatót lehet felvenni.


Forrás: MTI / HÍR PORT 24

 

2011-07-01

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite