2019. április 19., péntek - Emma
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeFelsőoktatási kabinet alakult Salgótarjánban

Felsőoktatási kabinet alakult Salgótarjánban


Több egyetem rektorának képviseletével, megyei és városi vezetők részvételével megalakult csütörtökön a salgótarjáni felsőoktatási kabinet. A cél, hogy olyan felsőoktatási képzés induljon a jövő tanévben a nógrádi megyeszékhelyen, amely a régió munkaerő-piaci igényeit biztosítja - jelentette be az alakuló ülést után sajtótájékoztatón Salgótarján polgármestere, a kabinet vezetője.

Székiné

Székyné Sztrémi Melinda (Fidesz-KDNP) emlékeztetett rá: Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár két héttel ezelőtt jelentette ki Salgótarjánban, hogy nem maradhatnak régiók a felsőoktatáshoz való hozzáférés nélkül. Az ugyanis jelentős mértékben meghatározza a versenyképességüket, így Salgótarjánban is biztosítani fogják a felsőfokú képzés lehetőségét.

Nógrád jelenleg az egyetlen megye, ahol ez hiányzik, ezért egy eddig Magyarországon még nem ismert modellt, egy több egyetemmel kapcsolatban álló intézményt hoznának létre - közölte a polgármester.

A salgótarjáni felsőoktatási kabinet vezetője az MTI kérdésére elmondta: egy hét múlva kell benyújtaniuk a felsőoktatási államtitkárságnak a tervezett új intézmény fenntartására, működésére és az abban folytatandó képzés profiljára vonatkozó javaslataikat. Székyné Sztrémi Melinda jelezte, hogy műszaki-gazdasági képzésben gondolkodnak, és olyan "közösségi típusú" felsőoktatást szeretnének elindítani, amely egy felnőttképzési központnak is bázisa lehet, és amely a térségben az élethosszig tartó tanulást is kiszolgálja.

A polgármester reményét fejezte ki, hogy a leendő felsőoktatási intézménnyel az itt élő fiatalokat is Salgótarjánban tudják tartani. Mint mondta, ennek érdekében kötöttek stratégiai partnerséget a városban működő nagyobb cégekkel, s szerződtek velük közösen salgótarjáni fiatalok egyetemi és főiskolai tanulmányainak finanszírozására. A polgármester bejelentette azt is, hogy "hazaváró" programot indítanak el, amely a diplomás fiatalok lakáshoz juttatását segíti.

Szabó Gábor, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke, a kabinet tagja az MTI-nek elmondta: az Egyesült Államokban jól működő példákat találni a regionális igényekre épített közösségi főiskolára, és a salgótarjáni projekt elindítása után a Szegedi Tudományegyetem rektoraként maga is kezdeményezi hasonló képzőhelyek létrehozását más városokban is.

A Budapesti Gazdasági Főiskola a csökkenő hallgatói létszámra hivatkozva tavaly zárta be salgótarjáni főiskolai karát. Az intézmény negyven éven át működött a nógrádi megyeszékhelyen, sokáig önálló főiskolaként, majd a BGF kihelyezett tagozataként.

Edvin Marton koncert

hirdetés

 

Forrás: MTI/ Nógrád24

 

 

2014-09-04

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite