2019. június 27., csütörtök - László
Keresés a tartalomban
ItthonFélszáz ház vált lakhatatlanná a hétfői vihar után

Félszáz ház vált lakhatatlanná a hétfői vihar után


A hétfői vihar által súlyosan megrongált hétszáz ház közül 53 lakhatatlan Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében,és 237 embernek kellett ideiglenesen elhagynia otthonát - közölte Pernyák Sándor, a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője.

 

hajdubihari viharA véglegesnek tekinthető adatok szerint a vihar 72 szabolcsi településen okozott kárt, ahol 165 ezer ember él. Ötvennégy településen 3 872 lakóház sérült meg, továbbá 141 önkormányzati és 26 egyházi épület - mondta a tűzoltó ezredes. Hozzátette: 700 otthon súlyosan megrongálódott, az épületek tetejét teljesen levitte a tornádószerű szél, s 53 lakás lakhatatlan.


Hajdú-Bihar megyében Hajdúböszörmény térségében, Hajdúhadház, Téglás és Hortobágy településeken az eddigi felmérések alapján 1580 lakóépületben, 66 önkormányzati lakásban és 40 önkormányzati intézményben keletkeztek károk. A megyében tizenegy ház vált lakhatatlanná.


A hétfői után szerdára virradóra újabb viharzóna vonult át Magyarország felett, és elsősorban Zalában és Somogyban okozott károkat. Az elmúlt napok viharai miatt több településen nincs áram vagy víz.

A szerda hajnali felhőszakadás miatt le kellett zárni a vasúti pályát a Siófok-Kaposvár vonalon Karád és Felsőmocsolád között, a MÁV tájékoztatása szerint a vonatok helyett várhatóan szerda éjfélig autóbuszok közlekednek.


Somogyban utakat tett járhatatlanná, pincéket öntött el, hidakat, kerítéseket sodort el a nagy mennyiségű csapadék. A lakók vízbetörésekhez, elárasztott udvarokhoz, pincékhez, vízátfolyásokhoz kérnek segítséget a katasztrófavédelemtől.

Zala megyében több településen pincéket öntött el, néhol utakat tett járhatatlanná a szerdai felhőszakadás. Gutorföldén dél körül egy utat csaknem ötszáz méter hosszan borított be a sár. A mintegy húsz centiméter vastagságú hordalékot a tűzoltók segítségével próbálják eltakarítani. A megye több más településén a dombokról lezúduló sártömeg hosszabb-rövidebb útszakaszokat borított el. Ezeket az utakat a helyben lakók igyekeztek kézi erővel vagy munkagépekkel megtisztítani.

 


Forrás: MTI/Nógrád24.hu
Kép: Időkép

2010-06-16

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite