2019. március 24., - Emőke
Keresés a tartalomban
ItthonFélszáz teherautó hordja a vörösiszapot Devecserből

Félszáz teherautó hordja a vörösiszapot Devecserből


Az előzetes tervek szerint vasárnapra Devecser valamennyi utcáját és udvarát meg kellett volna tisztítani a sártól, ezzel várhatóan nem tudnak végezni.

vorosiszaposudvar


Tíz teherautóval többet állít be a katasztrófavédelem vasárnapra a vörösiszappal elöntött Devecserben zajló kárfelszámoló munkák elvégzésére, hogy a nap folyamán valamennyi ház elől és udvarról eltakaríthassák a már három hete kizúdult vörösiszapot. A munkálatokon félezer ember dolgozik - tájékoztatott Kivágó Tamás dandártábornok, kárhelyszíni parancsnok Devecserben.


A Veszprém megyei kisváros utcáinak és a házudvaroknak a kármentesítésén 600 ember - tűzoltók, katonák és önkéntesek - dolgoznak, s 160 technikai eszköz áll a rendelkezésükre. Vasárnapra újabb száz önkéntes jelentkezett, így ők mintegy 250 fővel segédkeznek a katasztrófavédőknek.


A vasárnap reggeli eligazításon - amikor kiosztották az aznapi kármentesítési feladatokat - elhangzott, hogy azért alkalmaznak további tíz, 20 tonna teherbírású teherautót, hogy az udvarokon és az üres telkeken összegyűjtött vörösiszapos földet a lehető leghamarabb el tudják szállítani az ajkai zagytározó erre a célra kijelölt kazettájába. Így vasárnaptól több mint ötven teherautó szállítja a törmelékeket és a szennyezett földet.


Bár az előzetes tervek szerint vasárnapra Devecser valamennyi utcáját és udvarát meg kellett volna tisztítani a sártól, ezzel várhatóan nem tudnak végezni, mert az átázott földeken megsüllyedtek a munkagépek. A kisváros utcáinak nyolcvan százalékát már kitakarították, sok helyen elbontották a kerítéseket is. Az udvarokat legyalulták, a területet pedig gipsszel vastagon felszórták. Kitakarították a kastélykertet, ahol több mint két méter magasságban állt az iszap, de még több tucatnyi teherautónyi szennyezett földet kell elszállítani.


Hétfőn újabb váltás érkezik a katasztrófa sújtotta térségbe, hogy leváltsák azokat a tűzoltókat, akik már egy hete, napi 16 órában dolgoznak a kárfelszámoláson. Az otthonukat elhagyni kényszerült emberek száma nem változott, továbbra is mintegy 700 ember nem tudott még hazatérni, közülük 22-en továbbra is a devecseri zeneiskola tantermeiben kialakított közösségi szálláson tartózkodnak.


Kolontáron, ahol 35 ház vált lakhatatlanná, a tulajdonosok rokonoknál, ismerősöknél, illetve karitatív szervezetek által felajánlott albérletekben vannak. Kivágó Tamás dandártábornok, kárhelyszíni parancsnok elmondta, a katasztrófában megsérült és lakhatatlanná vált házakra még nem adtak ki a bontási határozatot.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-10-24

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite