2019. március 19., kedd - József
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeFeltárták Drégely várának ágyútornyát

Feltárták Drégely várának ágyútornyát


Jövőre állagmegóvás és részleges újjáépítés kezdődik Drégely várának ágyútornyán, ezért pontos kiterjedésének meghatározása, illetve a leletek feltárása céljából ásatások zajlottak szeptember végén a helyszínen - tájékoztatta Mordovin Maxim régész az MTI-t.

dregelyvarfeltaras

Az ELTE Régészettudományi Intézetének tanársegédje elmondta, hogy a vár déli oldalán, a török előrenyomulás megállítására még a magyarok építették az ágyútornyot, nem sokkal az 1552 ostrom előtt. Egy falszakaszt már korábban feltártak, most viszont sikerült kiegészíteni az építmény alaprajzát.

"A falmaradványokon lőrések láthatók, faragott köveket is találtunk. Az 1552-es török ostromra egyértelműen utaló, égett tapasztásdarabok és falmaradványok is előkerültek, egy szemeskályha cseréptöredékeivel együtt. Ezek jó állapotban vannak, egészen biztos, hogy lesznek közöttük összerakható és restaurálható elemek."

Mordovin Maxim hozzátette: az ágyútorony körül rengeteg puskagolyót is találtak, számszeríj nyílhegyekkel együtt. Előkerültek XVI. századi érmek is, ezek pontos kormeghatározása még nem történt meg: ehhez előbb meg kell tisztítani őket.

Igazi érdekesség, hogy a leletek között van egy Árpád-kori gyűrűt is, ezt évszázadokkal korábban veszíthette el a tulajdonosa. A legértékesebb lelet egy 15. századi, öntött bronz gyertyatartó, amiről egyelőre nem tudni, hogyan került az ágyútorony közelébe.

"A fő cél a felújítás miatt az alapfalak feltárása volt, ehhez képest az ásatás értékes leleteket eredményezett" - mondta végül az ELTE régésze.

 

Forrás:MTI/HÍR PORT24

 

 

2013-09-28

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite