2019. május 27., hétfő - Hella
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeFeltárul előttünk Salgótarján több száz éves múltja

Feltárul előttünk Salgótarján több száz éves múltja


Bár Salgótarján városi rangra 1922-ben emelkedett, a területet bizonyítottan már az őskorban is lakták - mondta a „Kacsics várak Salgótarjánban" című kiállítás megnyitóján Székyné dr. Sztrémi Melinda polgármester január 21-én délelőtt a Nógrádi Történeti Múzeumban.

st_multja


A tárlat a 700 éves Baglyaskő Vára - Salgótarján emlékév programsorozatának kiemelkedő állomásaként jött létre azzal a céllal, hogy történeti kiállításon mutassák be a nagyközönségnek: Salgótarján sokkal több, mint egykori szocialista mintaváros és ipari központ és múltja sem korlátozik a 19-20. századra.


A nógrádi megyeszékhelyet nevezhetnénk a várak városának is, hiszen a középkorban négy erődítmény magasodott a területen: Somoskő és Salgó ma is látogatható, s megvannak a maradványai Baglyaskőnek is, a Zagyvafői vár egykori létét pedig régészeti és történelmi kutatások bizonyítják.

 

st_multaj01


A kiállítás a neolit kortól kezdve mutatja be a terület történetét, érintve a honfoglalás időszakát, az Árpád-ház kihalása utáni viszályokat, a Kacsicsok birtokszerzéseit és várépítéseit. A történelmi tablók mellett eredeti, Salgótarjánban feltárt régészeti leletek is színesítik a tárlatot, és a mondák világába is elkalandozhatunk.


A minden tekintetben hiánypótló, a salgótarjániak identitástudatát nagyban meghatározó kiállítás április végéig látogatható.

 

Nógrád24.hu

2011-01-21

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite