2019. április 22., hétfő - Csilla
Keresés a tartalomban
ItthonFelújították a Buttler- házat Egerben

Felújították a Buttler- házat Egerben

EgerGazdasági válság által sújtott világunkban öröm hírt adni felújítási munkálatokról, főleg, ha egy műemlék állagmegóvásáról beszélhetünk. Az Egerben található Buttler- ház újra pompázik.

Mikszáth Kálmán Különös házasság című regényéből ismert a Buttler -ház. A regény témáját egy reformkori szájhagyomány adta; a dúsgazdag Buttler János gróf és a katolikus pap által teherbe ejtett Dőry Mária kényszerházasságának különös története a hajdani szabadelvű nemesség között terjedt szájról szájra, egy hosszan húzódó, a 19. század elején zajló botrányos válóper kiszivárgott adatai alapján.


Mikszáth felkapta ezt a témát és egy csodálatos regényt kerekített belőle.
A regényből több film is készült. A Zsurzs Éva által rendezettet 1984-ben mutatták be Benkő Péter, Bessenyei Ferenc, Kállai Ferenc, Páger Antal, Kubik Anna, Komlós Juci szereplésével - a teljesség igénye nélkül.
Ám a történetet a kiváló író fantáziája színezte. A házasság teljesen szabályos volt, olyannyira, hogy az ifjú gróf számos kérvényt írt az egyházi elöljáróknak, hogy engedélyezzék a házasság folyamatának felgyorsítását Dőry Katinkával. Igazi szerelmi házasság volt ez, a fiatal gróf apja tiltására ellenére a szerelem tovább élt a fiatalokban. Azonban a házasság gyermektelen maradt, ezért újra az egyház segítségét kérte a gróf, csak most a válás - a házasság érvénytelenítése - miatt. Eszterházy püspök nem akarja engedélyezni. Buttler ekkor találja ki a történetet, hogy tiltakozása ellenére kényszerítették ebbe a házasságba, ő tiltakozott, de a frigy megkötetett. A püspöki levéltárban azonban megmaradtak a kérvények a házasság engedélyezésére. A házasságot érvénytelenítik ugyan, de ez nem volt egyenlő a válással. A gróf gyermek nélkül halt meg. 1845-ben.


A Házban most múzeum kezdi meg a működését, illetve a Nemzeti Közlekedési Hatóság Regionális Igazgatósága fog benne működni.
Az egri kirándulások alkalmával érdemes erre is ellátogatni.

 

2010-03-17

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite