2019. május 23., csütörtök - Dezső
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeFelújították a "Magyar feltámadás barlangját" Salgótarjánban

Felújították a "Magyar feltámadás barlangját" Salgótarjánban


Befejezték a salgótarjáni "Magyar feltámadás barlangja" rekonstrukciós munkálatait. Bóna Kovács Károly és Obrincsák Ernő építész 1931-ben készült alkotását a szocializmusban tönkretették: a benne lévő szobrokat összetörték, a barlangot pedig befalazták. Az újjáépített művet péntek délután adják át és szentelik fel - közölte a város polgármestere az MTI-vel.

salgótarjáni feltámadás-barlang


Székyné Sztrémi Melinda elmondta: az Ipoly Erdő Zrt.-vel 2006-ban kezdték el a Salgótarján belvárosa fölé magasodó Szent Imre-hegyen álló kálvária rendbetételét. Először a stációkat takaró cserjéket, gyomokat és magoncról nőtt fákat takarították el, majd a kálvária közelében lévő panorámás helyen az egykori partizánszobor helyén a Makovecz-stúdió tervei alapján megépítették az országzászlónak szánt emlékhelyet, illetve restauráltatták a műemléki kálváriát. A polgármester megjegyezte: "az önkormányzat is kálváriát járt a rekonstrukciós munkálatokkal". Kiderült ugyanis, hogy magánkézbe került a kálváriához vezető lépcsősor, amelyet ki kellett vásárolniuk.

 

Felújították, parkosították és térfigyelő-kamerákkal látták el a hegyoldalt. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ez a terület nem csak a vallásos emberek számára, de városképileg is fontos, a "Magyar feltámadás barlangja" rekonstrukciója pedig a városlakók történelmi gyökereit is erősíti. A "Magyar feltámadás barlangja" rekonstrukcióját az Ipoly Erdő Zrt. megbízásából a Három Szobrász Művészeti Kft. tagjaként Bobály Ádám szobrász-restaurátor, valamint Bobály Dávid szobrászművész végezte el. A salgótarjáni születésű alkotók a Magyar Képzőművészeti Egyetem növendékei. Munkájukat Bóna Kovács Károly örököseinek, azaz gyermekeinek, Kovács Balázsnak és Biczó Gézánénak a hozzájárulásával végezték.


A felszentelési ünnepség pénteken délután öt órakor kezdődik, a felszentelési liturgiát Varga Lajos, a Váci Egyházmegye segédpüspöke és Varga András esperes-főplébános tartja. Az ünnepségen közreműködnek Lengyel Judit, a Salgótarjáni Vonósnégyes, valamint a Zenthe Ferenc Színház művészei. A sziluettjében a Nagy-Magyarországot formázó "Magyar feltámadás barlangjában" egykoron a Szűz Máriát és a térdelő Szent Istvánt ábrázoló - Magyarország felajánlását megjelenítő - szoborkompozíciót helyeztek el. A salgótarjáni kálvária lezárásaként, a második világháború előtt a Szent Imre-hegyre kápolnát is terveztek, ám ennek felépítése elmaradt. Helyére a keresztre feszítést, a feltámadás-megváltás misztériumát szimbolizáló három kereszt került. Az egyházi szertartásokat, szentmiséket Salgótarjánban az első stáció előtti szikla üregénél tartották.


A kálváriát a szocializmus évtizedei alatt pusztulni hagyták. A hatvanas években a "Magyar feltámadás barlangját" befalazták, a szakrális emlékhely szobrait pedig meggyalázták és tönkretették.

 

Forrás: MTI/NÓGRÁD24

Edvin Marton koncert

HIRDETÉS

2014-08-14

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite