2019. április 20., szombat - Konrád, Tivadar
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeFelújították a salgótarjáni kálváriát

Felújították a salgótarjáni kálváriát


A Magyar Iparművészeti Egyetem közreműködésével újíttatta fel Salgótarján önkormányzata a Szent Imre-hegyen lévő kálváriát. A Jézus szenvedéstörténetét ábrázoló tizennégy stáció domborműveit Bóna Kovács Károly szobrászművész készítette, a restaurált alkotásokat Beer Miklós váci püspök szentelte fel.

salgótarjáni Kálvária


Salgótarján városképének, a város önazonosságának része a Szent Imre-hegyen lévő kálvária, melyet az ötvenes években tönkretettek és meggyaláztak - mondta a stáció eredeti domborműveinek újraszentelésén a város polgármestere, Székyné Sztrémi Melinda (Fidesz-KDNP). A polgármester az MTI-nek elmondta: az önkormányzat nettó négymillió forintot költött a restaurálási munkálatokra, amellyel a Magyar Képzőművészeti Egyetemet bízták meg. A műalkotások állapotfelmérése során a szakértők megállapították, hogy a domborművek oly mértékben károsodtak, hogy azok külső térbe történő visszahelyezése nem lehetséges. Az egyetem végzős hallgatója, Tarnovean Katona Tamás diplomamunkaként így a restaurálás mellett elkészítette a domborművek kültéri hiteles másolatait is, azok kerültek a Szent Imre-hegyre. Az eredeti alkotásokat a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeumban több száz érdeklődő és a történelmi egyházak képviselőinek jelenlétében Beer Miklós, a Váci Egyházmegye püspöke szentelte fel. A kálváriát magát a szombati, egész napos eső miatt egy későbbi időpontban szentelik fel, az utolsó stációba egy időkapszulát is elhelyeznek majd.
Az eredeti kálvária domborműveit a Párizsból emiatt hazatért szobrászművész, Bóna Kovács Károly készítette 1938 és 1943 között.

Forrás:MTI/HIR PORT24

 

2013-09-14

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite