2019. március 25., hétfő - Gábor
Keresés a tartalomban
NagyvilágFennakadások nélkül zajlik a felvidéki parlamenti választás

Fennakadások nélkül zajlik a felvidéki parlamenti választás


Országszerte fennakadások nélkül zajlik a szavazás a szombat reggel hét órakor kezdődött előre hozott parlamenti választáson Szlovákiában. Kora délutánig szinte az összes nagyobb politikai párt vezetője leadta szavazatát, többen a választások fontosságára hívták fel a figyelmet és az azon való részvételre szólították fel a lakosságot.

voks2

„Fennakadások nélkül, békésen zajlott a szavazás a délelőtt folyamán az előre hozott parlamenti választásokon" - mondta el az MTI-nek a Központi Választási Bizottság elnöke, Nyilfa Péter. Hozzátette: egyelőre nem érkezett panasz vagy bejelentés arról, hogy valaki megpróbálta volna megzavarni a választások menetét. Hozzáfűzte: a központi választási bizottság tagjainak egy része a „terepen" vagyis több nyugat-szlovákiai település választóköreiben végez ellenőrzést.

A szlovákiai parlamenti választásokon a legfőbb közjogi méltóságok és a választásokon induló politikai pártok vezetői is leadták szavazataikat.

Ivan Gašparovič államfő - miután leadta szavazatát - kijelentette: a mostani választások a legfontosabbak 1990 óta. Kijelentésének indoklásában kiemelte: 2014-ben Szlovákia fogja betölteni az Európai Unió soros elnöki tisztét. Végül megkérte az eddig határozatlan polgárokat, vegyenek részt a parlamenti választásokon és válasszák azokat, akikről úgy gondolják, hogy azok felelősséget vállalnak értük.

A Híd elnöke, Bugár Béla családja kíséretében érkezett a Somorján a második szavazókörnek otthont adó óvodába, ahol kilenckor adta le a voksát. „A nap további részében egy esküvőre megyek, majd este tíz körül már a pártközpontban leszek, itt várjuk majd az eredményeket" - mondta el az MTI-nek a szavazást követően.

A Magyar Koalíció Pártjának elnöke, Berényi József délután egykor felesége társaságában érkezett az alsószeli választóhelyiségbe. Miután leadta szavazatát, felkérte a polgárokat, hogy minél nagyobb számban menjenek el szavazni. „Megkérek mindenkit, aki teheti, menjen el szavazni és ne szalassza el az esélyt, hogy a szlovákiai magyarok hatékony érdekképviselete minél erősebben lehessen jelen a szlovákiai parlamentben" - mondta el az MTI-nek Berényi József.

A legerősebb szlovákiai ellenzéki párt a baloldali Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) elnöke, Robert Fico nem sokkal dél előtt adta le a voksát a pozsonyi Dlhé Diely-i általános iskolában berendezett szavazóhelyiségben. „A szlovák választók bármilyen döntését elfogadom" - mondta el az MTI Hírcentrum a helyszínen tartózkodó tudósítójának Robert Fico. Hozzátette: függetlenül attól, hogy milyen összeállítású lesz a jövendő kormány, jó lenne ha az a szlovákiai választók mind több szavazatára támaszkodhatna.

A leköszönő kormánykoalíció legerősebb pártja, a Szlovák Kereszténydemokrata Unió - Demokrata Párt (SDKÚ-DS) elnöke, Mikulás Dzurinda - miután leadta szavazatát - kijelentette: a mostani volt élete legnehezebb választási kampánya.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

 

2012-03-10

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite