2019. június 24., hétfő - Iván
Keresés a tartalomban
NagyvilágFerenc pápa éjszaka pénzt oszt a szegényeknek

Ferenc pápa éjszaka pénzt oszt a szegényeknek


Közel egymillió euróval segített a rászorulóknak Ferenc pápa megválasztása óta. A pénzt a pápai főalamizsnás viszi éjszaka a szegényeknek - derült ki a pénteki olasz sajtóból.

I Ferenc


Konrad Krajewski érsek, pápai főalamizsnás éjszaka egy fehér színű Fiat Qubo gépkocsival elindul, és Rómában vagy akár Olaszország más részébe is odamegy, ahol szükség van a pápa segítségére.


A főalamizsnás az utóbbi hónapokban 6500 embernek vitt pénzsegélyt Ferenc pápa nevében, közel egymillió euró (300 millió forint) összegben. A rászorulók között volt az az idős asszony Margherában, akinek ellopták a pénztárcáját. A pápa 200 eurót küldött neki, ugyanennyit kapott egy Velencében élő argentin hajléktalan, de Ferenc pápa segít a Caritas menhelyeinek is, és támogatta a Lampedusa szigetére érkezett menekülteket is.


Eddig a plébánosok mondták el néha a sajtónak, hogy a pápa pénzt küldött rajtuk keresztül a rászorulóknak. "Ferenc pápa már Buenos Aires érsekeként is inkognitóban járta az utcákat és segítette a szegényeket. Ezt most biztonsági okokból nem teheti, pedig nagyon szeretné. Most én megyek helyette. Én vagyok az ő meghosszabbított keze" - mondta el Konrad Krajewski, aki olasz újságírók faggattak ki.


"Amikor este bejelentem a pápának, hogy indulok, mindig fenn áll a veszély, hogy ő is velem akar jönni" - tette hozzá. A Corriere della Sera című napilapnak arra a kérdésére, hogy a szegényeket segítő körutakra a pápa tényleg sohasem hagyta el a Vatikánt és nem tartott-e vele, Krajewski érsek egy mosollyal válaszolt.


Az érsek elmondta: nem mindig a pénz segít. Amikor az októberi lampedusai hajószerencsétlenség után a pápa a főalamizsnást azonnal a szigetre küldte segíteni, "észrevettem, hogy az illegális bevándorlótáborban levőknek nem pénzre van a legnagyobb szükségük, 1600 telefonkártyát vettem nekik, hogy fel tudják hívni rokonaikat..."


A pápai főalamizsnás irodája - 11 munkatárssal - a Vatikánon kívüli római utcákban található. Az alamizsnát az egész világból az egyházfőhöz érkező adományok alkotják, de évi 250 ezer euró származik azokból az apostoli áldásokból is, melyet a Vatikán pergamenen árul keresztelőkre, esküvőkre 5-15 euróért.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2013-11-29

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite