2019. július 18., csütörtök - Frigyes
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeFertőzött marhahúst találtak Nógrád megyében

Fertőzött marhahúst találtak Nógrád megyében

 

Még április 9-én a természetvédelmi őrszolgálat illegálisan lerakott szarvasmarha maradványokat észlelt a Kelet-cserháti Tájvédelmi Körzet Pásztó közigazgatási területéhez tartozó részén - olvasható a Bükki Nemzeti Park oldalán.

fertozottmarhahus

Fotó: Harmos Krisztián tájegységvezető, BNPI


Igazgatóságunk értesítette a Nógrád Megyei Kormányhivatal Pásztói Járási Hivatala Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztályt, melynek képviseletében Dr. Micsutka Attila járási főállatorvos tartott helyszíni ellenőrzést.


Az állategészségügyi hatóság megállapításai szerint két beteg, gyógykezelt, vemhes Holstein Fríz fajtájú szarvasmarha engedély nélküli vágásból származó maradványait helyezték el a védett területen. Az állatokat nem a jogszabályban meghatározott helyen és módon ölték le, ismeretlen állategészségügyi státuszuk miatt fertőzőnek kellett nyilvánítani őket. Kimutatható gyógykezelésük ismeretlen gyógyszermaradványok jelenlétét is feltételezhetővé tette a tetemekben.


Mindezek a megállapítások természetvédelmi szempontból is jelentőséggel bírtak, miután a tetemeken megfigyelt egerészölyvek és hollók mellett a közelben fészkelő parlagi sas pár veszélyeztetése is felmerült. Emiatt, valamint a humán egészségügyi kockázat fennállása folytán a természetvédelmi őrszolgálat a tetemek elszállításáig biztosította a terület őrzését. A 760 kg tömegű állati maradvány jogszabályoknak megfelelő elszállítását és kezelését a VGÜ Nonprofit Kft. végezte el, azok a Salgótarjáni Térségi Hulladéklerakó Telep állati hulladékbegyűjtő-átrakó állomására kerültek. Igazgatóságunkat, mint a szennyezéssel érintett terület vagyonkezelőjét, 110 ezer Ft-ot meghaladó kezelési költség terhelte. Az állategészségügyi hatóság és Igazgatóságunk egyaránt büntető feljelentést tett az ügyben a Pásztói Rendőrkapitányság felé.

 

Forrás: Bükki Nemzeti Park

 

2018-05-08

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite