2019. augusztus 21., szerda - Sámuel
Keresés a tartalomban
NagyvilágFico: csak korlátozott jogkörökkel fog működni az átmeneti szlovák kormány

Fico: csak korlátozott jogkörökkel fog működni az átmeneti szlovák kormány


Csak jelentősen korlátozott jogkörökkel és az államfő szigorú ellenőrzése alatt fog működni az átmeneti szlovák kormány - jelentette be Robert Fico, az ellenzéki Irány-Szociáldemokrácia (Smer) elnöke pénteken Pozsonyban.

Robert Fico


Mindezt a hatályos alkotmány módosításával érik el. A Smer által előterjesztett módosításokat délután Iveta Radicová kormánya elfogadta, s gyorsított eljárásban a parlament még az est folyamán jóváhagyja. Szlovákiában azért van szükség átmeneti kormányra, mert az Iveta Radicová vezette kabinet a múlt hét elején az euroövezeti mentőalapról szóló, bizalmi szavazással összekötött voksoláson megbukott.


Ivan Gasparovic szlovák államfő, miután csütörtökön este találkozott a volt koalíciós pártok elnökeivel, újságíróknak elmondta: a kormány bukása utáni helyzetet az alkotmány módosításával fogják megoldani. "A volt koalíció négy pártja arról tájékoztatott, hogy támogatni fogják az alkotmány olyan módosítását, amely a köztársasági elnöknek lehetővé teszi, hogy ügyvitellel bízza meg a múlt héten megbukott kormányt egészen a márciusi előre hozott választásig" - jelentette ki Gasparovic azután, hogy csütörtökön este találkozott a volt koalíció pártelnökeivel.


Jogászok szerint a szlovák alkotmány a most kialakult helyzetben előírja, hogy az államfőnek vissza kell hívnia a megbukott kormányt, de nem ad lehetőséget annak ügyvivőként való kinevezésére, hanem egy új kormányt kellene felállítani, ami hosszadalmas és ezt senki sem akarja. Ezt a problémát orvosolná az alkotmány módosítása. Az átmeneti kormány jogköreinek korlátozását a Smer vitte keresztül. Fico a nap folyamán találkozott Gasparoviccsal, aki mindezt délután közölte a volt koalíció négy pártelnökével, akik ezt elfogadták.


Fico később sajtóértekezleten leszögezte: az átmeneti kormány semmiféle lényeges belpolitikai, külpolitikai gazdasági és társadalmi ügyben nem hozhat döntést. Több kérdésben csak az államfő előzetes hozzájárulásával dönthet. Az átmeneti kormány egyetlen feladata, hogy "fűtsön és világítson" - jelentette ki Fico. Leszögezte: ez az alkotmánymódosítás teljesíti a Smer elvárásait, s megakadályozza, hogy káosz alakuljon ki az országban.


Az idő előtti parlamenti választásra jövő év március 10-én kerül sor Szlovákiában.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2011-10-21

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite