2019. március 25., hétfő - Gábor
Keresés a tartalomban
ItthonFico: Orbán revizionista politikát folytat

Fico: Orbán revizionista politikát folytat


Robert FicoRobert Fico szerint Orbán Viktor politikája a revizionizmuson alapszik és konfliktust eredményezhet Közép-Európában, az új magyar alkotmány pedig az irredentizmus terjesztését szolgálja.


"Mélységesen téved, ha valaki azt hiszi, hogy Orbán európai környezetben, Európa közepén nem tud konfliktust kiváltani. Minden adottsága megvan hozzá" - jelentette ki a volt szlovák miniszterelnök a márciusban kezdődött parlamenti ülésszak befejezése után szerdán Pozsonyban.


Az ellenzéki politikus ezért súlyos hibának minősítette, hogy a kormánykoalíció meghiúsította a rendkívüli parlamenti ülést, amely ellenzéki elképzelés szerint nyilatkozatban ítélte volna el a magyar miniszterelnök politikáját és aktív fellépésre ösztönözte volna a szlovák kormányt.


Az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) párt elnöke úgy vélte: az új magyar alkotmány a magyar irredentizmus terjesztését fogja elősegíteni: "Ez egy olyan alkotmány, amely tagadja Trianon létezését; ez egy olyan alkotmány, amely tagadja a világháborúk után kialakult határok és területi megoszlások érvényét; ez egy olyan alkotmány, amely Magyarországnak alapot ad arra, hogy az irredentizmus, a nagymagyar eszmék jegyében politizáljon" - szögezte le Fico. Hozzátette: miután a koalíció most meghiúsította a rendkívüli parlamenti ülést, pártja a tervezett napirendet májusban is beterjeszti.


Fico szerint az Iveta Radicová vezette szlovák kormány azért viselkedik passzívan Magyarországgal szemben, mert Bugár Bélának, a Híd magyar-szlovák koalíciós párt elnökének a foglya. "Bugár kelepcébe csalta az egész kormányt. Bugár nélkül nem kormányozhatnak. Radicová beleesett egy másik csapdába is, mert személyes barátja Orbánnak, s elnöki kampányában Orbán konkrét támogatást nyújtott neki" - állította a politikus.


A mai kormány "passzivitásával" szemben Fico egykori kormánya "határozottságát" hozta fel példaként. Leszögezte: helyes volt és nemzetvédelmi érdekeket szolgált, hogy kormánya csaknem két éve megtagadta Sólyom László magyar államfőtől a Szlovákiába való belépést.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-04-06

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite