2019. május 21., kedd - Konstantin
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeFidesz: 2008 óta napirenden volt a salgótarjáni főiskola megszüntetése

Fidesz: 2008 óta napirenden volt a salgótarjáni főiskola megszüntetése


A Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF) salgótarjáni intézete már 2008-ban megszűnt volna, ha Salgótarján és Nógrád megye önkormányzata nem ad pénzbeli támogatást a működéséhez - mondta Székyné Sztrémi Melinda, Salgótarján fideszes polgármestere és Becsó Zsolt, a megyei közgyűlés fideszes elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón.

pszftanevnyito01


A tájékoztatót azzal kapcsolatban tartották, hogy legkésőbb 2015-ben megszűnik a salgótarjáni főiskola, mivel szeptemberben már nem indult első évfolyam az intézményben. Székyné Sztrémi Melinda azt mondta, 2008-ban a két testület vállalta, hogy és három és fél éven át támogatja a főiskolát, és ez idő alatt 238 millió forintot fizetett ki a fennmaradásáért.


Az önkormányzati vezetők felidézték: a BGF már 2008-ban nem akarta tovább működtetni az iskolát, és csak úgy engedélyezte a 150-nél kisebb létszámú évfolyam indítását, hogy a salgótarjáni önkormányzat és a Nógrád megyei közgyűlés három és fél évre vállalta a működési hiány pótlását.


Annak ellenére döntöttek így, hogy az önkormányzatoknak fenntartási kötelezettségük csak saját közoktatási intézményeikkel kapcsolatban van - mondta Székyné Sztrémi Melinda, hozzátéve: a támogatással haladékot adtak az intézetnek marketingre, további hallgatók megszerzésére, mert akkor a hallgatók 70 százaléka már Nógrád megyei volt.


Salgótarján polgármestere elmondta: a 2007/2008-as időszaktól évről évre csökkent az államilag támogatott hallgatók száma, ezt kormányzati szinten határozták meg, "és Salgótarján vonatkozásában az látszott, hogy fokozatos kivéreztetésre készült már az akkori kormány".


Kitért arra is, hogy 15-20 alkalommal tárgyalt a BGF rektorával, de hiába kérte a képzési kínálat bővítését. Budapesten erre nem volt szándék, a salgótarjáni intézményvezetés pedig nem volt elég erős - mondta a polgármester, aki ezt azzal is érzékeltette, hogy a salgótarjáni igazgató - szemben a zalaegerszegivel - nem kapott dékáni rangot.


Múlt pénteken Boldvai László (MSZP) országgyűlési képviselő is sajtótájékoztatót tartott a főiskola megszűnésével kapcsolatban. Az okok között egyaránt megnevezte a csökkenő gyereklétszámot, az új felsőoktatási törvényt, és a helyi fideszes vezetők tehetetlenségét.


Becsó Zsolt a csütörtöki tájékoztatón erre úgy reagált, hogy a szocialisták "oroszlánrészt vállaltak a salgótarjáni intézet elsorvasztásában, noha tudták, hogy nekünk fontos az intézmény".

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24


Témához kapcsolódó cikkeink:


MSZP: megszűnik a negyvenéves salgótarjáni főiskola>>>


2012-09-13

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite