2019. március 20., szerda - Klaudia
Keresés a tartalomban
ItthonFidesz: az MSZP ferdít a munka törvénykönyve tervezetével kapcsolatban

Fidesz: az MSZP ferdít a munka törvénykönyve tervezetével kapcsolatban


A Fidesz szerint az MSZP és Korózs Lajos, a szocialista párt elnökségi tagja ferdít, amikor azt állítja, hogy a munka törvénykönyve tervezetében csorbulnak a személyiségi jogok, hiszen a munkavállalók személyhez fűződő jogainak védelme nem gyengül, hanem megerősödik.

munka


A Fidesz parlamenti képviselőcsoportja továbbra is munkaanyagnak tekinti a Nemzetgazdasági Minisztérium által korábban közzétett dokumentumot, ugyanakkor "nem hagyhatjuk szó nélkül azt a hazugságáradatot, amellyel az MSZP nap mint nap telekürtöli a sajtót" - írta Czunyiné Bertalan Judit országgyűlési képviselő az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményben.


A képviselő közlése szerint Korózs Lajos állításával szemben a Nemzetgazdasági Minisztériumban zajló egyeztetések első szakaszát követően a törvénytervezetbe bekerült a védett kor intézménye, valamint megerősítették a kismamák munkajogi védelmét. Ez azt jelenti, hogy "a tervezet a jövőben is védelmet biztosít a munkáltatói rendes felmondás lehetőségével szemben minden 55 évesnél idősebb, védett korban lévő, mind a várandós, a szülési, illetve a gyermek gondozása céljára kapott fizetés nélküli szabadságon lévő munkavállalók esetén".


A politikus szerint az MSZP és Korózs Lajos akkor is ferdít, amikor azt állítja, hogy a tervezetben a személyiségi jogok csorbulnak, hiszen "a munkavállalók személyhez fűződő jogainak védelme nem gyengül, hanem megerősítésre kerül azzal, hogy a tervezet törvényi garanciát kíván adni arra, hogy minden ilyen jellegű tevékenység - a jelenlegi gyakorlat helyett - a jövőben szabályozott körülmények között történjen". A személyiségi jogok védelméhez tartozik az is, hogy az álláskereső továbbra sem kötelezhető terhességi teszt elkészítésére - tette hozá.


A képviselő nyomatékosította: az új munka törvénykönyvében olyan szabályozásra van szükség, amely a munkanélkülieknek, a gyermeket nevelő anyáknak, a szülési szabadságról visszatérőknek a munka világába való visszavezetését szolgálja, ezzel ellentétes szabályozást a Fidesz nem fog támogatni.


Korózs Lajos hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta: az adatvédelmi biztoshoz fordul, ha a munka törvénykönyvébe bekerül a terhességi teszt lehetősége a munkaadók számára. Azt hangoztatta: inkább támogatni kellene a gyermekvállalást, mintsem leépíteni a munkajogi védettséget. Az ellenzéki szakpolitikus szerint a Fidesz-kormány nem képviseli sem a családok, sem a nők jogait, és már nem csak az európai uniós, hanem az ENSZ által megfogalmazott alapelvekkel is szembemegy.


A szocialista politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy míg a jelenlegi munka törvénykönyve tartalmazza az egyenlő munkáért egyenlő bért elvét, addig ez a passzus a minisztérium honlapjára felkerült tervezetből kimaradt.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2011-08-15

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite