2019. május 27., hétfő - Hella
Keresés a tartalomban
ItthonFidesz: indokolt az Ab-döntés az eljárási törvény hatálybalépése előtt

Fidesz: indokolt az Ab-döntés az eljárási törvény hatálybalépése előtt


A Fidesz szerint a választási eljárási törvénnyel kapcsolatos éles belpolitikai viták után fontos és indokolt, hogy a jogszabály hatálybalépését alkotmánybírósági (Ab) döntés előzze meg.

ab001


A kormánypárt ezért tiszteletben tartja és üdvözli, hogy Áder János köztársasági elnök előzetes normakontrollt kért a törvényről az Ab-tól - közölte Gulyás Gergely fideszes országgyűlési képviselő pénteki budapesti sajtótájékoztatóján. Kifejtette: az Ab-nak harminc napja van arra, hogy a törvény egészével kapcsolatosan állást foglaljon, annak ugyanis bármely passzusát vizsgálhatja.


A Fidesz reméli, a jogszabály kiállja az alkotmányosság próbáját, de természetesnek tartja - mivel egy nagy terjedelmű, sok alapjogot érintő törvényről van szó -, hogy előfordulhat, az Ab alkotmányellenességet állapít meg bizonyos részleteket érintően - mondta Gulyás Gergely. Hozzátette, utóbbi esetben a jogszabály nem lép hatályba, és az Országgyűlésnek végre kell hajtania az Ab-döntésnek megfelelő változtatásokat.


A politikus fontosnak nevezte ugyanakkor, hogy Áder János indítványában egyértelművé tette: széles demokratikus kereteket biztosít a választójogi és az új választási eljárási törvény a következő országgyűlési választások lebonyolításához.


Az előzetes feliratkozás lehetőségeivel összefüggő legerősebb államfői kritika azzal kapcsolatosan fogalmazódott meg - folytatta -, hogy a személyes regisztrációra nincs lehetőség bármely intézményben, csak a lakóhely szerinti jegyzőnél. Ha az Ab ezzel a fontos technikai részlettel kapcsolatban alkotmányellenességet állapít meg, a parlament orvosolni fogja a kérdést - jelezte Gulyás Gergely. Megjegyezte, semmilyen akadálya nincs annak, hogy ha az Alkotmánybíróság a törvény bármely részletét alaptörvény-ellenesnek nyilvánítja, akkor a Fidesz visszanyúljon a korábbi szakértői előkészítő anyagokhoz.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-12-07

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite