2019. június 19., szerda - Gyárfás
Keresés a tartalomban
ItthonFidesz: természetes, hogy lefoglalták az állami ünnepek helyszíneit

Fidesz: természetes, hogy lefoglalták az állami ünnepek helyszíneit


A Fidesz szerint természetes, hogy az állami ünnepeken állami ünnepségeket rendeznek, és helyes, ha a kormány előre megtervezi ezek helyszínét - írta az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében Selmeczi Gabriella. A párt szóvivője hozzáteszi: világos a menetrendje annak, hogy milyen állami ünnepen, hol és milyen állami rendezvény lesz, ezért természetes, hogy ezekhez helyeket foglaltak le.

Selmeczi Gabriella003


A Fővárosi Közgyűlés közterület-hasznosítási bizottsága szerdán döntött a közigazgatási minisztérium kilenc, idei évre vonatkozó kérelméről. Ezek között a holokauszt áldozatainak emléknapja, a kommunizmus áldozatainak emléknapja, a nemzeti összetartozás napja, a Nagy Imre-emléknap, az aradi vértanúk emléknapja, március 15., augusztus 20., valamint október 23. kapcsán tartandó rendezvények helyszínei szerepelnek.


Az LMP fővárosi frakciója szerdán, egy MTI-hez eljuttatott közleményben kifogásolta, hogy a kormány szinte Budapest egész belvárosára közterület-foglalási engedélyt kapott a fővárostól március 15-ére. A párt álláspontja szerint a kabinet ezzel "szinte egy talpalatnyi helyet sem hagyott az ellenzéki és civil demonstrációknak". Csütörtökön az MSZP és a Jobbik is tiltakozott. Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője, azt írta közleményében, hogy a kormány retteg az emberek véleménynyilvánításától, ezért "félelmében" igyekszik évekre előre lefoglalni azokat a budapesti helyszíneket is, ahol hagyományosan ellenzéki pártok és civil szervezetek demonstrálnak. A politikus "szánalmasnak" nevezi azt a "fideszes eljárást", hogy látszólag demokratikus eszközökkel igyekeznek csorbítani a demokrácia egyik alapelemét, a gyülekezés jogát. Szavai szerint mindezt "cinikus módon (...) a magyar szabadság egyik legszebb ünnepe", március 15. kapcsán teszik.


Az MSZP szerint a Fidesz gyávaságát bizonyítja, hogy "a közigazgatási minisztériumban úgy döntöttek, két évre előre lefoglalják az összes számottevő teret és utcát Budapesten a kormány számára" nemzeti ünnepeken. Az MTI-hez eljuttatott közleményében Lukács Zoltán úgy fogalmaz, hogy "március 15. ezentúl kormányünnep lesz". A frakcióvezető-helyettes szerint a Fideszről ezzel ismét bebizonyosodott, hogy gyáva, "retteg a kritikától, reszket a vereségtől, közben sorra bukja el a korábban büszkén vállalt, hazugságra és lopásokra épülő intézkedéseit, melyekről egymás után derül ki, hogy nem más, mint puszta szélhámosság".


Selmeczi Gabriella a szocialisták kifogásaira válaszolva azt írta közleményében, "örömmel értesültünk arról, hogy az MSZP számára ismét fontossá vált nemzeti ünnepeink méltó megünneplése". Szavai szerint volt idő, amikor éppen ők akadályozták meg, hogy az emberek méltó megemlékezéseket tartsanak, akik csak kordonok mögül, messziről nézhették az állami ünnepséget, miután fémdetektorokkal egy őrző-védő cég emberei átvizsgálták őket.


A fideszes politikus arra is kitér, hogy az MSZP kormányzása idején előfordult, "hogy rendőri megverettetés járt békés megemlékezésen való részvételért". Hangsúlyozza, hogy a jelenlegi kormány mindenkit szívesen lát az állami ünnepségeken, az MSZP tagjait is, "de megszokott kordonjaikat nem tudjuk garantálni a jó közérzetükhöz". Hozzáteszi, hogy akik pedig más helyszínen kívánják ünnepelni történelmünk jeles évfordulóit, azok immár az állami ünnepségek helyszínének ismeretében választhatják ki a számukra szimpatikus közterületet, "amelyből - az MSZP állításával ellentétben - rengeteg akad a fővárosban".

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-01-19

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite