2020. július 7., kedd - Appolónia
Keresés a tartalomban
ItthonFidesz: a választások tisztaságát is befolyásolhatja Bajnaiék adatgyűjtése

Fidesz: a választások tisztaságát is befolyásolhatja Bajnaiék adatgyűjtése


A Fidesz szerint a választások tisztaságának befolyásolására is alkalmas lehet a Bajnai Gordon volt miniszterelnök vezette Együtt 2014 Facebook-oldalán indított adatgyűjtő kampány.

fidesz_logo_fill


Kocsis Máté, a kormánypárt kommunikációs igazgatója vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján törvénytelennek nevezte az Együtt 2014 adatgyűjtését, amelynek ügyében adatvédelmi vizsgálat indult. A Fidesz képviselője arra szólította fel Bajnai Gordont, hogy amíg nem születik meg a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság vizsgálatának eredménye, függesszék fel az adatgyűjtést. Közölte továbbá, hogy a Fidesz még mindig választ vár az Együtt 2014-től arra, kik, miért, milyen országokban és milyen szervezeteken keresztül összesítik ezeket az adatokat.


A kifogásaik között említette, hogy azok, akik kitöltik ezt az adatlapot, "gyakorlatilag elbúcsúzhatnak a magánszférájuktól, egy óvatlan kattintással teljesen kiszolgáltatottak lehetnek", mert ezzel beleegyeznek abba, hogy minden, amit valaha a közösségi portálon megosztottak, rendszerezhető legyen olyanoknak is, akiknek egyébként ez nem lenne elérhető. Egy-két kattintás, és ismeretlen szervezeteknél landolhatnak az adatok - fogalmazott Kocsis Máté, aki szerint az adatgyűjtés nyomán a politikai beállítottságra is lehet majd következtetni. Összegzése szerint mindez alkalmas lehet a választások tisztaságának befolyásolására.
A fideszes politikus kritizálta azt is, hogy az Együtt 2014 "burkoltan megfenyegette" az adatvédelmi hatóság vezetőjét, mondván, ha nem az ő álláspontjuknak megfelelő döntést hoz, akkor az nem is jogállami. "Több szerénységre és óvatosságra inteném" a Bajnai Gordonhoz kötődő szervezeteket - mondta Kocsis Máté.


Kérdésre közölte azt is, hogy a Fidesz adathasználatait minden érintett hatóság megvizsgálta, és egyszer sem találtak törvénytelenséget. Azzal a fideszes törvényjavaslattal kapcsolatban, amely szerint - nemzetbiztonsági érdekből vagy a külügyi kapcsolatok védelme érdekében - az állampolgársági kérelmet beadók állampolgárság szerinti megoszlására és a benyújtás földrajzi helyére vonatkozó adat megismerése iránti igény teljesítése megtagadható lenne, a kommunikációs igazgató kifejtette: az indítványról sem a Fidesz-frakció, sem a kormány, sem pedig az Országgyűlés nem döntött még, ezért "korai lenne azt mondani, hogy széles körű politikai támogatottságot élvez" az előterjesztés.


A Heti Válasz a héten számolt be arról, hogy állampolgári bejelentés alapján adatvédelmi vizsgálat indult az Együtt 2014 Facebook-oldalán indított adatgyűjtő kampány ügyében. E beadvány szerint az Együtt 2014 adatgyűjtése számos törvényi rendelkezést sért, a politikai nézetekre vonatkozó adatok illetéktelen kezekbe vagy külföldre kerülhetnek. Az állampolgári beadvány szerint a Haza és Haladás Alapítvány a felhasználók gépére egyedi azonosító szoftvert telepít, amely tisztázatlan és ellenőrizetlen módon gyűjthet személyes adatokat a felhasználók Facebook-oldaláról.


A Heti Válasznak Péterfalvi Attila, az adatvédelmi hatóság elnöke jövő hétre ígérte a vizsgálat eredményét.
Szigetvári Viktor, a Haza és Haladás Egyesület alelnöke úgy reagált: a Bajnai Gordonhoz köthető mozgalom a jogszabályok betartásával gyűjti és kezeli a változást akaró polgárok adatait. Hozzátette, a jogállamiság fontos próbája lesz, hogy Péterfalvi Attila miként dönt a Együtt 2014 adatgyűjtése ügyében.

Forrás:MTI/HIR PORT24

 

2013-03-24

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite