2019. május 21., kedd - Konstantin
Keresés a tartalomban
ItthonFidesz: az MSZP és az SZDSZ taszította gödörbe a felsőoktatást

Az_igazsag_jar_Onnek_ezo

HIRDETÉS

Fidesz: az MSZP és az SZDSZ taszította gödörbe a felsőoktatást


Az MSZP és az SZDSZ taszította gödörbe a felsőoktatást - így reagált a parlament szakbizottságának fideszes alelnöke arra, hogy a szocialista Hiller István hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta: pártja szerint válságos helyzetbe jutott a felsőoktatás, amelyet már ma is működési zavarok sújtanak a kormány forráskivonásai, a professzorok kényszernyugdíjazása és az elmaradt szakmai egyeztetések miatt.

posan laszlo


Pósán László, az oktatási bizottság kormánypárti alelnöke az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a felsőoktatásban Magyar Bálint volt SZDSZ-es szakminiszter "átgondolatlanul erőszakolta ki a Bologna-rendszerű képzés bevezetését", az MSZP-s Hiller István pedig tárcavezetőként fenntartotta ezt, hozzájárulva ezzel ahhoz, "hogy a felsőoktatás színvonala, minősége gyors ütemben romoljon".


A fideszes országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, az MSZP-kormányok alulfinanszírozott és hosszú távon fenntarthatatlan felsőoktatási rendszert hagytak maguk után, amelyet az átgondolatlan PPP-beruházásokkal súlyos adósságba is vertek.
Szerinte a szocialisták nem arra költötték a pénzt, amire kellett volna, az oktatás és a kutatás színvonalának megtartása, erősítése helyett "felesleges kapacitások kiépítésében jeleskedtek", többek között ezért is fenntarthatatlan az általuk örökül hagyott felsőoktatási rendszer.


A munkaerőpiacon gyakran értéktelen diplomák miatt a fiatalok nagy részét diplomás munkanélküliség vagy az ország elhagyásának kényszere várta - folytatta Pósán László, hozzátéve, hogy az MSZP-sek - ha rajtuk múlik - "tandíjjal zárták volna és zárnák le most is véglegesen a szegényebb családok gyermekei előtt az egyetemek kapuit".

Jelezte: a jelenlegi kabinet - vállalva a felsőoktatási rendszer átalakításával járó elkerülhetetlen érdekütközéseket - határozott lépéseket tett annak érdekében, hogy a magyar egyetemek és főiskolák ezentúl érdemben segítsék a fiatalokat abban, hogy megtalálják számításaikat a magyarországi munkaerőpiacon.


Végül megjegyezte, az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltött oktatók is "nyugodtan maradhatnak a felsőoktatásban", hiszen nem a munka tiltott, hanem a dupla juttatás, azaz az egyszerre fizetett bér és nyugdíj.


Forrás:MTI/HIR PORT24

 

2013-02-04

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite