2019. augusztus 22., csütörtök - Menyhért
Keresés a tartalomban
ItthonFidesz: Gergényi meggyanúsítása az igazság pillanata

Fidesz: Gergényi meggyanúsítása az igazság pillanata


A Fidesz szerint Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitány meggyanúsítása a jogállam hívei számára az igazság pillanata.

fidesz kongresszus003

Gulyás Gábor védőügyvéd szerdán az MTI-nek megerősítette a Magyar Hírlap információját, amely szerint a Debreceni Katonai Ügyészség gyanúsítottként hallgatta ki Gergényi Péter nyugalmazott rendőr vezérőrnagyot.

A Magyar Hírlap pontosan meg nem nevezett forrásból származó információi szerint Gergényinek azért kell felelnie, mert a 2006-os tüntetések alatt több rohamosztagos rendőrön nem volt szolgálati azonosítószám, amelyet parancsnoki utasításra vettek le magukról. Ez egy 2005-ös rendelkezés szerint törvénysértő.

Kiss Attila alezredes, a Debreceni Katonai Ügyészség helyettes vezetője nem erősítette meg, de nem is cáfolta a volt fővárosi rendőrfőkapitány gyanúsítotti kihallgatását.

A fideszes Gulyás Gergely, aki a 2002-2010 között és különösen 2006 őszén az állam részéről a politikai szabadságjogokkal összefüggésben elkövetett jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottságot vezette, az MTI-nek nyilatkozva emlékeztetett, tavaly ősszel tett feljelentést a 2006. őszi fővárosi eseményekkel kapcsolatban három ügycsoportban.

Ezek egyike a rendőrök azonosítószámának hiányával függött össze. Ahogyan azt a feljelentést ismertető tavaly novemberi sajtótájékoztatóján is elmondta: az albizottság által meghallgatott rendőri vezetők, szakértők egyértelműen nyilatkoztak arról, hogy az azonosítószám hiánya és a rendőrök jogsértő magatartásának súlyossága, tömegessége között szoros összefüggés áll fenn. Tarthatatlan tehát a bizottsági meghallgatáson elhangzottak alapján az a katonai ügyészségi álláspont, amely szerint az azonosítószám hiányának a szolgálatra vagy a fegyelemre jelentős hátránnyal járó következménye nem bizonyított - mondta akkor Gulyás Gergely.

A kormánypárti képviselő szerdán az MTI-nek úgy fogalmazott: a 2006 szeptemberében és októberében történt rendőri intézkedések után Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitány meggyanúsítása a jogállam hívei számára az igazság pillanatának tekinthető.

A feljelentő hozzátette, a Fidesz reméli, "sikeres" lesz a büntetőeljárás, mivel többször is kijelentette, hogy a 2006 őszén történtek nem maradhatnak büntetőjogi következmények nélkül.

A Debreceni Katonai Ügyészség helyettes vezetőjének tájékoztatása szerint a Katonai Főügyészség jelölte ki a Debreceni Katonai Ügyészséget a 2006-os eseményekkel kapcsolatos rendőri intézkedések vizsgálatára.

 

Forrás: MTI / HÍR PORT 24

 

2011-07-13

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite