2019. március 25., hétfő - Gábor
Keresés a tartalomban
ItthonFidesz: Győrben szövetségre lépett a Jobbik az MSZP-vel

Fidesz: Győrben szövetségre lépett a Jobbik az MSZP-vel


Összenő az, ami összetartozik, Győrben szövetségre lépett a Jobbik az MSZP-vel - reagált a két párt földbérletügyben tartott szerdai sajtótájékoztatóira közleményében Valiczkó Mihály, a megyei közgyűlés Fidesz-KDNP frakciójának tagja, a Kisgazda Polgári Szövetség Párt megyei elnöke a Fidesz megyei szervezetének nevében.

Fidesz logo

"Bár a felek kínosan ügyeltek arra, hogy a két rendezvény idő és helyszín tekintetében különváljék, a két sajtótájékoztató hangvétele, számtalan ponton még a szövege is egyértelműen arra utal, hogy azokat egy irodában fogalmazták meg" - írta Valiczkó Mihály, aki helyi gazdálkodóként visszautasította, hogy "termőföldet legfeljebb virágcserépben látott politikusok egy ilyen szakmai kérdésben, mint a földtörvény, a helyi gazdálkodók érdekei ellen pusztán politikai megfontolásból ilyen összefogott támadást indítsanak".

Szerinte az új földtörvény még épp időben született meg azért, hogy megvédje a magyar földet, a magyar embereket attól a kiszolgáltatottságtól, amely 2014 májusában bekövetkezik, amikor véget ér a külföldiek földvásárlási moratóriuma. A jogszabály garantálja, hogy a magyar termőföldet magyar gazdák fogják megművelni. A helyben lakó, földműveléssel élethivatás-szerűen foglalkozó magyar gazdák és családi gazdaságok lesznek a fő kedvezményezettek - tette hozzá.

"A törvény több mint egy éven keresztül széles körű társadalmi és szakmai egyeztetésen ment át. A magyar gazdatársadalom nyugodtan, megelégedéssel fogadja a földtörvényt. Tisztában van annak hatásaival, tisztában van azzal, hogy a földpiac első számú szereplője a földműves lesz a jövőben" - írta.

A közlemény szerint a baloldal a Jobbikkal karöltve mindent megtesz annak érdekében, hogy a földügyet politikai támadásra használja fel, a magyar gazdatársadalmat elárulva, politikai haszonlesőként.

Szerdai győri sajtótájékoztatóján Magyar Zoltán, a Jobbik országgyűlési képviselője azt mondta, földbérleti mutyik révén jelentős területek kerülhetnek "Fidesz-közeli" kezekbe Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron megyében. "Olyanfajta trükköt választott a Fideszhez közel álló Mezort-cégcsoport (...) amellyel tökéletes módon kijátszható az állami földek bérbeadásának rendszere" - fogalmazott.

Közölte: egy mosonmagyaróvári ügyvédi iroda egy nap alatt több, a cégjegyzékbe nemegyszer egymást követő sorszámmal, gyakran azonos székhellyel, minimális alaptőkével bejegyzett kft.-t hozott létre. Magyar Zoltán hozzátette: a 16 társaság felosztotta egymás között a két megye meghirdetett területeit oly módon, hogy a földpályázatokon nem indultak egymás ellen.
Beke Károly, az MSZP megyei elnökhelyettese néhány órával később, szintén Győrben azt jelentette be: a földtörvény alkotmányossági felülvizsgálatát kérve az ombudsmanhoz fordult szerdán a szocialista párt országgyűlési frakciójának nevében Gőgös Zoltán. Mint mondta, ez az egyetlen eszközük maradt azután, hogy a szakpolitikus korábban a pártelnökkel együtt az államfőhöz fordult.

Kiemelte: a jogszabály százezer magyar munkavállaló sorsát érinti, mintegy kétmillió földtulajdonos vagyonának értékét veszélyezteti. A jogszabály "a helyi földbizottságok szabályozatlan volta miatt hasonló visszaélésekre ad lehetőséget, mint amilyeneket a trafikmutyinál is láttunk" - mondta, hozzátéve, az utóbbi fél-egy évben annak lehetett tanúja az ország, hogy "fideszes és Fidesz-közeli tetőfedők, műkörmösök jutottak általában értékes állami földterületekhez, és látjuk azt, hogy nagyon sok estben ezek a vállalkozások, vállalkozók nem teljesítették azon kötelezettségeiket, amelyeket az állattartás vonatkozásában vállaltak".

 

Forrás:MTI/HÍR PORT24

 

 

2013-07-11

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite