2019. március 22., péntek - Benedek
Keresés a tartalomban
ItthonFidesz-kongresszus: újraválasztották pártelnöknek Orbán Viktort

Fidesz-kongresszus: újraválasztották pártelnöknek Orbán Viktort


Újraválasztották a Fidesz elnökének Orbán Viktort a párt XXIV., tisztújító kongresszusán vasárnap. A küldöttek újraválasztották a négy alelnököt, Kósa Lajost, Pelczné Gáll Ildikót, Pokorni Zoltánt és Varga Mihályt is.

fidesz kongresszus


Orbán Viktor a leadott 1.472 szavazatból 1.468 voksot kapott. A régi-új alelnökök közül - a leadott 1.478 szavazatból - Varga Mihály 1.462, Kósa Lajos 1.458, Pelczné Gáll Ildikó 1.384, Pokorni Zoltán pedig 1.318 voksot kapott.


Tapssal fogadták


Vasárnap délelőtt kezdődött a Fidesz XXIV. kongresszusa Budapesten, a Millenáris Parkban. A kongresszus tagjai és a meghívottak tíz órára teljesen megtöltötték a Csodák Palotáját, amely otthont ad a rendezvénynek. A résztvevők felállva, tapssal fogadták a helyszínre tíz óra után néhány perccel megérkező Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnököt, aki a küldöttek között foglalt helyet.

 

fidesz kongresszus003


A kongresszus vendégei között van, mások mellett, Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének ügyvezető elnöke, Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Széles Gábor vállalkozó, Buzánszky Jenő, az egykori Aranycsapat tagja, Kun Miklós történész, valamint a határon túli magyar szervezetek képviselői.


Kövér: embert próbáló két éven vagyunk túl


Embert próbáló két év telt a Fidesz legutóbbi kongresszusa óta - mondta Kövér László, a nagyobbik kormánypárt választmányi elnöke vasárnap Budapesten. A politikus a Fidesz XXIV. kongresszusán kifejtette: ez az időszak 2009-ben "idegtépő" várakozással kezdődött, tehetetlenül nézték a szocialista kabinet "tobzódását", a neheze azonban csak akkor következett, amikor a Fidesz-KDNP kormányozni kezdett. Kormányon az első hónapok azzal teltek, hogy fenntartsák az ország működőképességét, hogy ne omoljon össze a költségvetés, biztosítható legyen a tömegközlekedés, a pedagógusok és a rendőrök megkapják a fizetésüket, a nyugdíjasok az ellátásukat.


Szavai szerint az elmúlt fél évet zsúfolt törvényalkotási munka jellemezte, az új alaptörvény elfogadásával pedig véget ért a rendszerváltás 21 évig tartó átmeneti időszaka. Kövér László méltatta az Európai Unió soros elnökeként elért eredményeket - így Horvátország csatlakozásának előmozdítását és a romastratégia elfogadását -, megjegyezve: ez idő alatt is sikerült az országot számottevő, meghatározó erejű hiba nélkül kormányozni. Ehhez azonban - mondta - bizonyos esetekben kellett "a gondviselés mérhetetlen jóindulata" is, amellyel nem célszerű visszaélni.


Hozzáfűzte: az Országgyűlés elnökeként szívesen közreműködik abban, hogy ha a törvényalkotás tempóján nem is lehet lassítani, annak kiszámíthatóságát javítsák.

 

fidesz kongresszus001


Kövér az ellenzékről


Szólt arról, hogy felmérések alapján, ha ma lennének a választások, a Fidesz-KDNP ismét kétharmados többséget szerezne, ebben azonban - véleménye szerint - az ellenzéki alternatíva hiányának is van szerepe, párttársait ezért "óvatosságra, alázatra és bizalmatlanságra" intette. Mint mondta, az ellenvéleményt megfogalmazók hátsó szándékai mellett a túlzott magabiztosság elkerülésének célja is ezt indokolja, az ellenzék támogatására pedig nem számíthatnak.


Kövér László az ellenzéki pártokról szólva kifejtette: a szocialisták, akik az elmúlt nyolc évben óriási csődtömeget halmoztak fel, nem kértek bocsánatot "azokért a bűnökért, amelyeket elkövettek", amiért becsapták a választókat, 2004. december 5-én "megtagadták és egymás ellen fordították nemzettársaikat", 2006 októberében "rendőrnek álcázott brigantikat" engedtek az emberekre, és nem rekesztették ki maguk közül azokat, akik ezért felelősek.


Az LMP-ről szólva a választmányi elnök úgy fogalmazott: bízik abban, hogy a párt, ha nem is erős alternatívaként, de megfontolt véleményalkotásra képes, tiszteletre méltó ellenzéki erőként tud működni a következő években. Ma azonban az LMP még nem tudja eldönteni, hogy a Fidesz vagy az MSZP riválisa akar-e lenni - fogalmazott. "A Jobbiknak is azt kívánom, hogy találja meg az identitását, amely végre tisztává teszi, hogy ők a mindenkori kormány ellenzéke, vagy az egész alkotmányos, demokratikus berendezkedésé" - mondta Kövér László, megjegyezve, reméli, az előbbiről van szó.


Kósa: a sikerhez meg kell őrizni a hitelességet


A Fidesz ügyvezető alelnöke szerint, ha a kormányoldal nem tartja a kapcsolatot az emberekkel, nem "működteti" holdudvarát, veszélyben lehet a következő választási siker; emellett arra van szükség, hogy a Fidesz megőrizze a hitelességét. Kósa Lajos erről vasárnap, a Fidesz XXIV. kongresszusán beszélt.

 

fidesz kongresszus002


Mint kifejtette: a Fidesz 2002-ben egy sikeres négyéves kormányzást követően veszítette el a választást, mégpedig nagymértékben azért, mert nem fordított elég figyelmet arra, hogy figyeljen az emberekre, tartsa velük a kapcsolatot. Ha a Fidesz nem "működteti" holdudvarát, akkor akármilyen eredményei is vannak a kormánypártnak, akármilyen romokban is van az ellenzék, veszélyben lehet a választási siker - hangsúlyozta Kósa Lajos.


Véleménye szerint a sikerhez emellett arra van szükség, hogy a Fidesz megőrizze hitelességét. Debrecen polgármestere példaként azt mondta, ha a rendvédelmi dolgozók nem kaphatnak korkedvezményes nyugdíjat, akkor ugyanez legyen érvényes az önkormányzati vezetőkre is.


Lázár: időarányosan sikerült teljesíteni a vállalásokat


A Fidesz frakcióvezetője szerint időarányosan sikerült teljesíteni a vállalásokat, de a nagy ügyek, a döntések és a felelősség nagy része még hátra van. Lázár János nagyrabecsülését fejezte ki a frakciónak, mint mondta, az elmúlt egy évben derekasan helytálltak. "Politikai öttusát hajtottak végre", végezték szakpolitikai háttérmunkájukat, alkották a törvényeket, kiálltak meggyőződésük, hitük mellett. Hatalmasat küzdöttek, tanúbizonyságot tettek arról a bátorságról, ami az ország megváltoztatásához elengedhetetlenül szükséges - fogalmazott.


Szavai szerint emberfeletti munkát, mások négyévnyi kormányzati munkáját végezték el képviselőik, akik a mennyiség mellett a minőség vonatkozásában is megállták a helyüket. A frakcióvezető az elkövetkező időszak feladatairól szólva arra bíztatta a kormányt: nincs lassítás, nincs megállás, tartani és gyorsítani kell az első év határozott tempóját az oktatás, az egészségügy és az önkormányzati rendszer átalakítása területén.


Ellenfeleink politikai programja nem több, mint "vastag bőr és rövid emlékezet", ezen a két pilléren nyugszik a nagy politikai túlélők stratégiája - mondta Lázár János.


Varga: elhárítottuk a gazdasági összeomlás veszélyét


Varga Mihály szerint a kormány az elmúlt egy évben elhárította a gazdasági összeomlás veszélyét. A Fidesz alelnöke azt mondta: Magyarország mára elkerült a veszélyzónából, a szakadék széléről, a teendőknek azonban nincs vége, a felemelkedéshez minél több embernek munkalehetőséget kell biztosítani.


Varga Mihály emlékeztetett arra, hogy a kormányoldal a gazdasági összeomlás elkerülése érdekében új eszközökkel élt: állami költségstopot és bérplafont vezetett be, csökkentette a pártok költségvetési támogatását, 98 százalékos adóval sújtotta a több millió forintos végkielégítéseket. A Fidesz-kabinet világossá tette, hogy nem hajlandó elődje bukott gazdaságpolitikáját, a megszorításokat "IMF-hátszéllel" folytatni, helyette ágazati különadókat vetett ki - fűzte hozzá.


A Miniszterelnökséget vezető államtitkár azt is mondta: az előző kormányok tagjainak, Bajnai Gordonnak, Veres Jánosnak, Draskovics Tibornak "felelnie kell azért, amiért az ország következő tíz évét elzálogosították".

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2011-07-03

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite