2019. április 25., csütörtök - Márk
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeFigyelem! Fokozott balesetveszély az utakon!

Figyelem! Fokozott balesetveszély az utakon!


Az őzek párzási időszaka már július végén elkezdődött és egészen augusztus közepéig tart, ezt követően pedig - szeptembertől - a szarvasoknál indul a párzási időszak. Ez komoly balesetveszélyt jelent az utakon.

baleset0308_1

Korábbi felvétel! Fotó: police.hu


Közlekedésbiztonsági szempontból komoly veszélyt jelentenek a vadállatok párzási időszakai, hiszen erdők, mezők és termőföldek mellett különösen szürkületkor és az esti, éjszakai órákban nőhet meg a számuk. A járművek vezetői, ha nem számítanak a vadállatok hirtelen megjelenésére az utakon, akár komoly balesetek részesei is lehetnek. A járművezetők tehát ebben az időszakban jobb, ha nem megszokásból, hanem körültekintően, nagyobb figyelemmel és mérsékelt sebességgel közlekednek.


Különösen számolni kell vadállatok megjelenésére azokon az útszakaszokon, melyeket „vadon élő állatok" veszélyt jelző táblával jelölnek meg. Ezeket a táblákat ugyanis a közút kezelője a vadásztársaságokkal, vadgazdálkodási szakemberekkel egyeztetett útszakaszokon helyez el, ahol a vadak megjelenésének az átlagosnál is nagyobb a valószínűsége. Ilyen jelzőtábláknál - bár sebességkorlátozáshoz nincs kötve - érdemes lassabban, körültekintőbben közlekedni.


A motorkerékpárral közlekedők jóval védtelenebbek a gépjármű vezetőkhöz képest. Ezért részükről a vadveszélyes útszakaszokon még inkább indokolt a lassabb és óvatosabb közlekedés, s nem tanácsos a megengedett felső sebességértéket kihasználni.


Fontos tudni, hogy ebben az időszakban a különféle riasztók sem nyújtanak tökéletes biztonságot. Ezért azt tanácsoljuk, hogy a vadriasztó eszközök használata mellett is a körültekintő és óvatos vezetés mellett döntsenek!


Balesetmentes közlekedést kíván a Nógrád Megyei Balesetmegelőzési Bizottság!

 

Forrás: POLICE

2017-08-01

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite