2019. március 25., hétfő - Gábor
Keresés a tartalomban
ItthonFigyelem! Kötelező a hólánc használata egyes főutakon

Figyelem! Kötelező a hólánc használata egyes főutakon


Kötelezővé tette a hólánc használatát Baranya megyében a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a 67-es főúton Boldogasszonyfa és Kaposvár között, továbbá a 6-os főúton Mecseknádasd és Pécsvárad között - tájékoztatta a társaság szombaton az MTI-t.

pasztotel1

Fotó: Komka Péter


Közleményében a Magyar Közút Nonprofit Zrt. hangsúlyozza, ha továbbra is ilyen intenzitású marad a hóesés a Baranyában, akkor a Mecsek többi átkelési szakaszán is kötelező lesz a hólánc a gépjárművek számára. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának reggeli összesítése alapján esik a hó Vas, Zala és Baranya megyében, valamint Somogy illetve Tolna megye nagy részén. Hószállingózást jelentettek Kiskőrös és Kiskunhalas térségéből. A főutak burkolata Baranya megyében, valamint Körmend, Lenti és Nagyatád körzetében havas, Zalaegerszeg, Keszthely és Nagykanizsa környékén latyakos, Vasvár, Tapolca, Marcali és Tamási térségében hókásás.


A Dunántúl északi és középső területein, valamint Fejér megye nagy részén vizes, sónedves a burkolat. A mellékúthálózaton is téliesek az útviszonyok, a Dunántúl délnyugati területein havas a burkolat, északon sónedves, keleten, Balassagyarmat térségében jégbordás szakaszokra is számítani kell. A Dunántúl déli területein közepes, Szántód, Szentlőrinc és Szekszárd környékéről erős, óránkénti 40-50 kilométeres sebességű széllökéseket jelentettek, így itt hóátfúvásokra kell számítani.


A havazásban érintett területeken a közútkezelő üzemmérnökségei a legmagasabb, hármas készültségi fokozatban, teljes kapacitással dolgoznak, egyes helyeken a bérelhető gépeket is bevetik a hóakadályok megszüntetéséért. Országosan jelenleg a közútkezelő több mint 130 munkagépe és 600 munkatársa dolgozik hóeltakarításon és az utak síkosságmentesítésén.


Ugyanakkor a társaság arra kéri az autósokat, amennyiben tehetik, ne induljanak útnak az intenzív havazásban és hóátfúvásokban érintett területeken addig, amíg a veszélyes időjárás nem csillapodik és akkor is csak a téli közlekedésre megfelelően felkészített gépjárművekkel közlekedjenek. Utazás előtt pedig mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról. Ezekről friss információkat a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatától a 06-1-336-2400-as telefonszámon, valamint a megyei ügyeleteken - elérhetőség a www.kozut.hu oldalon - kaphatnak.


A társaság weboldalán, naponta többször frissítik az útállapotokra vonatkozó információkat. Amennyiben a közlekedők mégis elakadnának járművükkel, segítséget a tűzoltóság szakembereitől kaphatnak a 105-ös vagy a 112-es általános segélyhívó számon.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-12-08

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite