2019. április 19., péntek - Emma
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeFIGYELEM – Nógrád megyei rendőrség felhívása

Pirotechnikai eszközök használatáról


Szilveszter közeledtével fel kell frissíteni a pirotechnikai termékek év végi árusításával, tárolásával és felhasználásával kapcsolatos ismereteinket.

Rendőr autó002

A polgári célú pirotechnikai tevékenységekről szóló 173/2011. (VIII.24.) Korm. rendelet tartalmazza azokat az előírásokat, amelyeket még az ünneplés, szórakozás hevében sem hagyhatunk figyelmen kívül. A norma a szórakoztató célra szánt pirotechnikai termékeket - azok kockázati szintje, valamint felhasználási módja alapján - osztályokba sorolja.

A jogszabály egész évben lehetőséget biztosít a magánszemély számára az 1. és a 2. pirotechnikai osztályba tartozó termékek birtoklására, használatára és tárolására. Ezek olyan termékek, amelyek felhasználása alacsony kockázattal és elhanyagolható zajszinttel jár.

Az 1. pirotechnikai osztályba sorolt tűzijátékokat 14. életévét betöltött személy, míg a 2. pirotechnikai osztályba tartozó termékeket 16. életévét betöltött személy engedély nélkül vásárolhat, birtokolhat, felhasználhat és egy kilogramm nettó tömegig tárolhat. A 16. életévét be nem töltött személy csak nagykorú felügyelete mellett használhatja fel a 2. pirotechnikai osztályba tartozó terméket.

A 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijátéktermékek megvásárlásához nagykorú személynek kizárólag december 28. és december 31. között nem kell engedély! Ezeket a termékeket - a kormányrendelet előírásai szerint - december 31-én 18 órától a következő év január 1-jén 6 óráig lehet engedély nélkül felhasználni, a használati utasításban leírtaknak megfelelően! Az engedély vonatkozik a közúti és a gyalogos közlekedésre, valamint kikapcsolódásra, szórakozásra, sporttevékenységre és a szabadidő eltöltésére szolgáló területekre is. Tárolásuk és birtoklásuk egy időben összesen három kilogramm nettó tömegig lehetséges.

Az 1-3. pirotechnikai osztályokba tartozó tűzijátéktermékek közintézményben, középületben, sportlétesítményben, egyházi jogi személy által használt helyiségben, védett természeti területen és „C" tűzveszélyességi osztályba tartozó helyen, illetve rendezvény helyszínéül szolgáló nyilvános helyen, csak pirotechnikus jelenlétében használható fel!

Tűzijátéktermék tömegközlekedési eszközön történő felhasználása tilos és szállítása kizárólag zárt csomagolásban lehetséges!

Hibás, vagy lejárt felhasználhatósági idejű pirotechnikai terméket senki ne használjon! Az 1. és 2. pirotechnikai osztályba tartozó termékeket a vevő köteles a vásárlás helyére visszaszállítani, a forgalmazó pedig köteles azt térítésmentesen visszavenni!

A fel nem használt, vagy hibás, 3. pirotechnikai osztályba sorolt termékeket a vevő január 5-ig köteles visszaszállítani, a forgalmazó pedig köteles azokat átvenni!

A petárda birtoklása, felhasználása egész évben tilos!

Megyénkben összesen öt helyszínen - a nagy forgalmú bevásárló központok közelében - engedélyezett a rendőr-főkapitányság év végi tárolást és forgalmazást, ideiglenesen elhelyezett konténerekben.

Magánszemélyek által szabadon felhasználható és tárolható pirotechnikai termékek más tűzveszélyes anyagokkal együtt nem tárolhatók, lakásban a pirotechnikai termékeket a birtoklásra nem jogosult személyektől elzártan kell tartani. Tetőtérben és alagsorban, pincében pirotechnikai terméket tárolni tilos, a pirotechnikai termékek eredeti szerelési formáját megbontani, a terméket szétszerelni nem szabad. A pirotechnikai termékeket a használati útmutatónak megfelelően szabad felhasználni, csak zárt csomagolásban szállíthatók. Egy lakóegységen belül összesen csak egy magánszemély által birtokolható mennyiségű pirotechnikai termék tárolható.

A szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény szankcionálja a pirotechnikai termékekkel kapcsolatos szabálysértések elkövetését. Aki a pirotechnikai termékek előállítására, forgalmára, tárolására, szállítására, felhasználására, megsemmisítésére, birtoklására vonatkozó előírásokat megszegi, szabálysértést követ el, és százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. Az eljárás a rendőrség hatáskörébe tartozik. A szabálysértés miatt a rendőrség mellett közterület-felügyelő és a hivatásos katasztrófavédelmi szerv erre felhatalmazott ügyintézője is szabhat ki helyszíni bírságot.

A rendőrség az ellenőrzések során kiemelt figyelmet fordít az engedély nélkül forgalmazók (pld. piacokon, vásárcsarnokok területén gépkocsiból árusítók) kiszűrésére.


Saját és környezete biztonságának megóvása érdekében fordítson kiemelt figyelmet az alábbiak betartására!

• Pirotechnikai terméket csak hatósági engedéllyel rendelkező, legális árusító helyen vásároljon! A legális forgalmazási helyeken szakképzett pirotechnikus dolgozik, aki felvilágosítást adhat a termék használatáról.

• Az illegális árusoktól vásárolt termékek minősége nem ellenőrzött, azokról a magyar nyelvű használati utasítás általában hiányzik, ezért felhasználásuk balesetveszélyes!

• Tilos olyan helyen pirotechnikai terméket felhasználni, ahol a tevékenység tüzet, vagy robbanást okozhat!

Forrás: Police.hu/ Nógrád24

 

 

2014-12-30

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite