2019. április 19., péntek - Emma
Keresés a tartalomban
ItthonFigyelmeztetés az egész országban: akár 40 centi hó is eshet

Figyelmeztetés az egész országban: akár 40 centi hó is eshet


Az Országos Meteorológiai Szolgálat öt megyére narancssárga figyelmeztetést adott ki hétfőre. Északnyugaton akár 40 centiméter friss hó hullhat. A szél is erős lesz, hóátfúvásra készüljenek az útra kelők. A katasztrófavédelem is óvatosságra int.

havazasketo


Az OMSZ honlapján azt írja: délnyugat felől egyre többfelé várható havazás. Vasárnap estig a Dunántúl délnyugati részén (főként Zala megyében és környezetében) 10 cm-t is meghaladhatja a lehulló friss hó mennyisége. Hétfőn a Nyugat-Dunántúlon és az Északi-középhegységben folytatódik a havazás (keletebbre gyengébb intenzitás valószínű). Hétfő késő estig a hóréteg vastagsága ezeken a helyeken várhatóan meghaladja a 20 cm-t, de az Alpokalján és a Kisalföld nyugati részén elérheti a 30-40 cm-t is.


Nógrád, Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém és Zala megyére másodfokú, az ország többi részére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Vasárnap estétől hétfő hajnalig az enyhülés hatására a déli megyékben, majd napközben a nyugati és az északi országrész kivételével több helyen is kialakulhat átmeneti gyengébb ónos eső. Az élénk, helyenként erős keleti, délkeleti szél hétfő hajnaltól főként a közép-dunántúli régióban hóátfúvásokat okozhat.


OKF: lassú haladásra, torlódásra kell felkészülni


Hajdu Márton, az OKF helyettes szóvivője vasárnap az MTI-nek kifejtette: a legfrissebb meteorológiai előrejelzések alapján vasárnap elsősorban a Dunántúl délnyugati részén, illetve estétől a Dunántúl többi részén is intenzív havazásra lehet számítani. A lehullott hóréteg több helyen a 10 centimétert is meghaladhatja. Ezért ezeken a területeken lassabban lehet majd csak közlekedni, de a közútkezelők folyamatosan takarítják majd az utakat.


Az előrejelzések szerint az éjszaka folyamán gyenge ónos esőre is számítani lehet, ami a gyalogosokra nézve is veszélyes emelte ki a helyettes szóvivő. Hétfő reggel a munkába indulásnál a forgalom fokozódására is számítani kell, ezért a katasztrófavédelem azt kéri, hogy az érintett területeken mindenki fokozott figyelemmel és türelemmel közlekedjen.


A katasztrófavédelem és többi készenléti szervezet, valamint különböző karitatív, illetve civil szervezetek is készen állnak arra, hogy baj esetén azonnal tudjanak segíteni jelezte Hajdu Márton.Forrás: MTI/met.hu/HÍR PORT24

 

2013-01-13

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite