2019. augusztus 18., - Ilona
Keresés a tartalomban
ItthonFigyelmeztetést kapott Magyarország a németektől

Figyelmeztetést kapott Magyarország a németektől


A párbeszéd fontosságát emelte ki hétfőn kezdődött kétnapos magyarországi látogatásával összefüggésben a német külügyminisztérium európai ügyekért felelős államminisztere Budapesten. Michael Roth egyes magyar kormányzati intézkedésekkel kapcsolatos német aggodalmakra utalva magyar újságíróknak elmondta, nagy a jelentősége annak, hogy a két ország felelősei egymással beszéljenek, és ne egymás mellett beszéljenek el.

Michael Roth

MTI Fotó: Mohai Balázs


A német-magyar viszonyról szólva a szociáldemokrata politikus különleges és fontos, ugyanakkor "nem egyszerű" kapcsolatokról beszélt. "Számomra fontos volt, hogy még ebben az évben ellátogassak Magyarországra" - jelentette ki, kiemelve Magyarország központi szerepét a huszonöt évvel ezelőtti német és európai újraegyesítés előmozdításában. "Nem utolsósorban magyar barátainknak köszönhető, hogy az újraegyesülés olyan gyorsan és békésen ment végbe" - tette hozzá.


Michael Roth emlékeztetett azokra az értékekre - szabadság, függetlenség, jogállamiság, sajtószabadság, a kisebbségek békés együttélése -, amelyek akkor az európai békés forradalom középpontjában álltak. Hangsúlyozta, hogy ezek a értékek ma, huszonöt évvel később sem vesztettek jelentőségükből, ellenkezőleg, ezek azok az értékek, amelyek "összetartják" Európát.


"Európa nem elsősorban belső piac vagy valutaközösség, hanem az értékek uniója" - hangoztatta a német államminiszter, aki ezzel összefüggésben "aggodalmának" adott hangot bizonyos magyarországi fejlemények miatt. Szavai szerint a huszonöt évvel ezelőtti értékek - "amelyekért közösen harcoltunk" - Magyarország esetében "már nem érvényesülnek olyan mértékben, mint akkoriban".


"Sem a magyaroknak, sem a németeknek, sem Európának nem áll érdekében, hogy Magyarország politikailag és gazdaságilag is elszigetelődjön" - jelentette ki a német politikus. "Magyarország az Európai Unió közepén fekszik, és politikailag is a középhez kell tartoznia" - hangoztatta Michael Roth, aki szerint az elmúlt években Magyarországon egy sor olyan döntés született, amelyek - ha elszigetelten szemlélik azokat - még nem adnak okot különösebb aggodalomra. "Ha azonban az egyes építőkövek egy mozaikká állnak össze, akkor arról beszélni kell" - mondta az államminiszter.


"Ezért fontos számomra, hogy egymással beszéljünk, és ne egymás mellett beszéljünk el" - hangoztatta Michael Roth, aki Budapesten a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a parlament, továbbá az ellenzék, valamint a civil szervezetek képviselőivel is tárgyal.


A német államminiszter hangsúlyozta ugyanakkor: nem arról van szó, hogy megkérdőjeleznék a magyar kormány "demokratikus legitimációját". Utalt arra, hogy a magyar kormánynak nagy parlamenti többsége van, és - mint kiemelte - ezt igazolták a parlamenti, az európai parlamenti, továbbá az önkormányzati választások is. Hozzátette ugyanakkor, hogy a nagy többség a kisebbséggel szembeni felelősséggel is jár.


"A nagy többség nagy felelősséget is jelent" - fűzte hozzá. A tájékoztatón Michael Roth utalt arra, hogy az Európai Unió egy sor magyar intézkedést bírálattal illetett. Ezek között említette a médiaszabályozást, a magánmédiumok megadóztatását, az alkotmányozás körülményeit, a sarkalatos törvények meghozatalát, valamint az új földtörvényt, továbbá utalt az internethasználat megadóztatásának tervére. Az államminiszter "aggodalomra okot adónak" nevezte Orbán Viktor miniszterelnök júliusi tusványosi beszédét, mert abban - mint mondta - a liberális demokráciát érte bírálat, és "félreérthető kijelentések" hangzottak el más politikai és társadalmi modellekkel kapcsolatban is.


"Az európai demokrácia liberális demokrácia volt, ma is az, és a jövőben is az marad" - fogalmazott a német külügyi államminiszter, aki szerint az egyén szabadsága "érinthetetlen". "Remélem, hogy az elkövetkező hetekben, illetve hónapokban sikerül tisztázni, hogy Magyarország természetesen szintén elkötelezett e liberális demokrácia mellett" - jelentette ki Michael Roth, hozzátéve, hogy erről nincs is mit tárgyalni.


A német baloldali politikus a sajtóbeszélgetés után előadást tartott a Közép-európai Egyetemen. Michael Roth közölte: az EU-nak jó példát kell mutatnia a külvilágnak, és be kell tartatnia a tagállamokban a közös alapvető értékeket, erre azonban nem szankciók, hanem egy kötelező érvényű politikai mechanizmus jelenti a megfelelő megoldást.


A politikus aggodalmának adott hangot a magyarországi politikai fejleményekkel kapcsolatban, egyúttal hozzátette: más tagállamokban is vannak problémák. Véleménye szerint a nemzetközi versenyben a szabadság, a demokrácia és a szolidaritás az európai modell előnye más társadalmi-politikai berendezkedésekkel szemben, és ennek így is kell maradnia.


"Az EU-nak bizonyítania kell, hogy képes a demokrácia őrzője szerepének betöltésére, képes szociális biztonságot garantálni" - hangsúlyozta. "A demokrácia, a jogállamiság, a kulturális és vallási sokszínűség, a kisebbségek és a sajtószabadság védelme az EU védjegye, ezek kötnek össze minket, európaiakat" - mondta Michael Roth.


A német államminiszter szerint az EU-ban nem tekinthető érvényesnek az egyes országok belügyeibe való be nem avatkozás klasszikus tilalma, éppen ellenkezőleg, barátoknak "kötelessége nyíltan és őszintén beszélni egymással".


"Ha egyikünket vád éri, az mindannyiunkat éri" - jelentette ki.

 

Forrás: MTI/NÓGRÁD24

 

2014-10-28

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite