2019. április 18., csütörtök - Andrea
Keresés a tartalomban
ItthonFigyelmeztette a kormányt az IMF

Figyelmeztette a kormányt az IMF


Ha a magyar kormány valóban érdekelt a hitelprogram előkészítéséről szóló tárgyalások folytatásában, akkor ezt az akaratát megfelelő módon demonstrálnia is kell a kulcsfontosságú gazdaságpolitikai területeken - hangsúlyozza a Nemzetközi Valutaalap (IMF) magyarországi delegációvezetője a Reuters írásbeli kérdéseire. Ezzel Christoph Rosenberg például a jegybanktörvénnyel, illetve a pénzügyi stabilitásról szóló törvénnyel kapcsolatos szoros egyeztetések fontosságára utalt. A parlament az Európai Bizottság fenntartásai ellenére múlt héten már megszavazta a stabilitási törvényt, a jegybanktörvényről pedig most pénteken szavaz, amelynek jelenlegi formája nem veszi figyelembe az Európai Központi Bank valamennyi kritikáját.

IMF


Az IMF-illetékes jelzése szerint a szervezet egyelőre nem döntött arról, hogy folytatódik-e és ha igen, akkor mikor a hivatalos gazdaságpolitikai egyeztetés sorozat egy IMF-hitelprogramról Budapesten. A Rosenberg által elmondottakból leginkább ez, illetve az lehet figyelmeztető üzenet, hogy a hitelprogramot előkészítő tárgyalások nem folytatódhatnak mindaddig, amíg a magyar kormány nem jelzi, hogy a leginkább szigorú gazdaságpolitikai felülvizsgálatot jelentő készenléti hitelprogramot szeretné igénybe venni.

Rosenberg azonban megjegyezte, hogy mivel Magyarországnak nincs szüksége azonnali külső pénzügyi segítségre a szervezettől, emiatt a készenléti hitelmegállapodást elővigyázatossági jellegű megállapodásként lehet majd kezelni. (Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy a magyar hatóságok megállapodnak az EU/IMF-fel egy készenléti hitelkeretről szigorú gazdaságpolitikai feltételek mellett, de a magyar hatóságok ezzel párhuzamosan rögtön jelzik azt is, hogy a "félretett pénzt" nem kívánják lehívni, csak szükség esetén.)

 

Forrás: Reuters/Portfolio.hu/Index/Origo/HÍR PORT24

 

2011-12-28

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite