2019. március 25., hétfő - Gábor
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeFilmet forgattak Nógrád megyéről

Filmet forgattak a Belső-Cserhát értékeiről


Ismeretterjesztő kisfilmek készültek el a Nógrád megyei Belső-Cserhát 22 településéről, bemutatva egy elmaradott térség gazdagságát, palóc gyökereit, műemlékeit, gazdálkodását.

Film

A Nógrád megye szívében található Cserhát Natúrpark 22, hagyományokban gazdag, színes történelmi múlttal rendelkező települést foglal magában, ugyanakkor az aprófalvas vidék az ország legelmaradottabb térségei között szerepel - mondta az MTI-nek szerdán Ispán Dániel, a nyertes pályázó, a Cserhát Natúrpark Közhasznú Alapítvány munkaszervezetének vezetője.

Hozzátette: a térség kincseit akarták megmutatni, azt, hogy a falunapokat, búcsúkat, szüreteket szervező helyi közösségek turisztikai szempontból is igyekeznek vonzóvá tenni a településeket.

A gödöllői Szent István Stúdió forgatta az értékeket, illetve az embereket bemutató öt-öt perces filmeket, valamint minden faluról elkészült egy 30 perces dokumentáció. Utóbbit CD-n kapják meg a települések, a kisfilmeket pedig az alapítvány honlapján és különböző rendezvényeken tesznek közzé. A filmek jogaival egyébként a Vidékfejlesztési Minisztérium rendelkezik.

Bepillantást kapnak például a nézők a szarvasmarha-, juh-, kecske és mangalica-tenyésztésbe, a jelentős hagyományokkal rendelkező szőlőművelésbe. Az épített örökségek között láthatók a hollókői ófalu házai, a nyolcszögletű tornyáról ismert cserhátsurányi templom vagy az Árpád-kori emlékként számon tartott herencsényi török templom.

Megörökítették azt is, hogyan őrzik a cserhátiak a népszokásokat, a palóc gyökereket helytörténeti gyűjteményekkel, népviseletekkel, jellegzetes ételekkel.

Az ismeretterjesztő filmek a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat elnökségének értékelése alapján az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap társfinanszírozásában valósultak meg összesen 2,5 millió forintból, 1,6 millió forintos pályázati támogatással.

Forrás: MTI/ HÍR PORT24

 

 

2013-07-03

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite