2019. július 19., péntek - Emília
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedFitch leminősítheti Magyarországot

Fitch leminősítheti Magyarországot


A romló euróövezeti gazdasági-pénzügyi kilátások a felzárkózó európai térségben is gyengülő gazdasági növekedéshez, megnövekedett pénzügyi sérülékenységhez és "bizonyos negatív hitelminősítői lépésekhez" vezetnek - közölte a közép-kelet-európai országcsoport 2012-es kilátásairól összeállított, szerdán Londonban ismertetett átfogó elemzésében a Fitch Ratings. Az Origo hírportál piaci forrásokból úgy értesült, hogy a Fitch két fokozattal rontani készül a magyar adósbesoroláson.

Fitch Ratings


A legnagyobb európai hitelminősítő szerint Közép- és Kelet-Európa van kitéve "messze a legnagyobb mértékben" a globális felzárkózó piaci térségen belül az euróövezeti válság hatásainak, tekintettel az erőteljes banki, kereskedelmi és egyes esetekben portfolió-befektetési kapcsolatokra, valamint a devizakockázatokra és a jelentős bruttó külső finanszírozási igényekre.


A Fitch Ratings az elemzésben kiemelte, hogy csak idén október óta hét térségi ország - Magyarország, Ukrajna, Törökország, Lettország, Litvánia, Bulgária és Csehország - besorolási kilátásait rontotta. Ez az esetek zömében azt jelentette, hogy az osztályzati kilátások pozitívról stabilra módosultak, de két ország - Magyarország és Horvátország - besorolásaira negatív kilátás érvényes.


A cég Magyarország "BBB mínusz" szintű hosszú futamú adósbesorolásának kilátását a múlt hónapban rontotta leminősítés lehetőségére utaló negatívra az addigi stabilról. A magyar osztályzati kilátás felülvizsgálatát a Fitch akkori elemzése szerint a külső növekedési és finanszírozási környezet meredek romlása indokolta. A hitelminősítő emellett az okok közé sorolta azt is, hogy szerinte több költségvetés-politikai intézkedés, valamint a devizaalapú hitelek piaci árfolyam alatti végtörlesztésének lehetővé tétele ártott a külföldi befektetői bizalomnak.


Szerdai térségi elemzésében a hitelminősítő visszatért a végtörlesztés kérdésére, azt írva, hogy a kormány e lépése, amely "a bankok kárára" segíti az eladósodott háztartásokat devizaalapú hiteleik törlesztésében, "csak a legutóbbi a nem szokványos gazdaságpolitikai lépések sorában". A Fitch Ratings szerint ez "szerencsétlen" dolog, mivel Magyarország - tekintettel a helyi államkötvénypiacon jelenlévő külföldi tulajdonosok arányára - továbbra is a negatív befektetői hangulatnak leginkább kitett országok egyike.


A Fitch a szerdai elemzésben közölte, hogy a felzárkózó európai régió jövő évi átlagos növekedési ütemére szóló előrejelzését az eddigi 4,1 százalékról 2,8 százalékra rontotta, de az orosz gazdaság figyelmen kívül hagyásával csak 1,5 százalékos átlagos térségi növekedést vár 2012-ben. Az Origo hírportál két, egymástól független piaci forrásból úgy értesült, hogy a Fitch két fokozattal rontani készül a magyar adósbesorolást, és a cég már értesítette a kormányt a küszöbönálló bejelentésről. A magyar osztályzat így - a Moody's november 24-ei döntése után - már két hitelminősítőnél lesz a befektetésre nem ajánlott kategóriában.

 

Forrás: MTI/Origo/HÍR PORT24

 

2011-12-21

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite