2019. április 21., - Konrád
Keresés a tartalomban
ItthonFizetőssé tenné a bölcsődéket egy MeH-tanulmány

Fizetőssé tenné a bölcsődéket egy MeH-tanulmány


BölcsödeFizetőssé tenné a bölcsődéket egy szakértői tanulmány, amelyet a Miniszterelnöki Hivatalnak írt a Budapest Intézet - írja a pénteki Magyar Nemzet. A terv szerint a szülőknek a gyes összegét kellene befizetni a bölcsődei ellátásért: ezt úgy érnék el, hogy a gyest nem pénzben, hanem bölcsődei utalványban adnák a családoknak.


Általános térítési díj bevezetését javasolja a bölcsődékben egy a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) megbízásából készült tanulmány - írja a Magyar Nemzet. A Budapest Intézet elemzése a fizetőssé tett bölcsődékkel vennék rá az önkormányzatokat arra, hogy új férőhelyeket hozzanak létre az intézményekben.


Az önkormányzati bölcsődék jelenleg díjmentesek, de a férőhelyek száma messze a szükséges szint alatt van. A 2007-s hivatalos statisztika szerint a 190 ezer 1-3 éves gyerekre csupán 25 ezer bölcsődei férőhely jutott - emlékeztet a lap. A Budapest Intézet ezt a helyzetet úgy változtatná meg, hogy a gyes értékével megegyező, 28500 forintos térítési díjat vezetne be a bölcsődékben, amellyel számításaik szerint az önkormányzatoknak is jobban megérné új férőhelyeket nyitni.
Eddig a tanulmány készítői szerint sok önkormányzat az igények ellenére sem volt hajlandó növelni a bölcsődei kapacitását, mert az többletköltséget jelentett volna. A díjfizetés esetleges bevezetése a Budapest Intézet szakértői szerint ugyan "rövid távon társadalmi elégedetlenséget váltana ki", de hosszú távon nem jelentene túl nagy terhet a családoknak, hiszen az édesanyák így hamarabb munkába állhatnak, és megkereshetik a kieső pénzt.


Ezt ösztönözné az intézet másik javaslata, amely a gyes összegét bölcsődékben felhasználható utalványokban adná ki. Az utalványokat nem csak az önkormányzati intézményekben, de a magánkézben lévő gyermekmegőrző intézményekben is be lehetne váltani: a terv végeredménye az lenne, hogy a szülők a gyes összegét egy az egyben kénytelenek legyenek a frissen bevezetett bölcsődei díjakra befizetni.

2010-03-12

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite