2019. április 19., péntek - Emma
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeFogyasztóbarát település címet kapott Salgótarján

Fogyasztóbarát település címet kapott Salgótarján


Főleg az ifjúságvédelem területén elért eredményeknek köszönhetően nyerte el a Fogyasztóbarát település címet Salgótarján, az önkormányzat sokat tett azért, hogy a fiatalkorúakat sehol ne szolgálják ki alkohollal és dohányáruval - mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára a cím salgótarjáni átadásán hétfőn.

Salgótarján1


Koszorús László hozzátette: az ellenőrzések során tapasztalt első hiányosság esetén a kis- és középvállalkozásokat nem büntetik, a fogyasztóvédelem ehelyett inkább a korrekt magatartásra kívánja ösztönözni az érintetteket. „Nem inzultálni, konzultálni szeretnénk, nem büntetni, hanem együttműködni. Akkor lépünk fel, ha valaki visszaélést követ el, de egyre kevesebb az ilyen eset" - fogalmazott. A helyettes államtitkár elmondta, hogy Salgótarján ötéves időtartamra nyerte el a Fogyasztóbarát település címet, amit eddig 15 település vehetett át. A cím birtoklása, újabb sikeres pályázat esetén, meghosszabbítható.

 

Kifejtette: Salgótarjánban az önkormányzati városőrség - összefogva a rendőrséggel, a polgárőrséggel és a szülőkkel - rendszeresen tart ellenőrzéseket azért, hogy a 18 éven aluliakat ne szolgálják ki szeszes itallal és dohányáruval. Ennek köszönhetően szinte nincs is kifogás salgótarjáni vállalkozás ellen. A közoktatási intézmények szintén együttműködnek ezen a területen, főleg rendhagyó osztályfőnöki órák tartására adva lehetőséget. Salgótarjánban 2014-ben 178 fogyasztóvédelmi ellenőrzést tartottak, 41 esetben találtak kifogást. Ez más, hasonló nagyságú városok esetében meghaladja 30 százalékot. A tapasztalatok az eddigi 2015-ös ellenőrzések során is hasonló arányokat mutatnak. A helyettes államtitkár kifejtette: a fogyasztóvédelem egyik legnagyobb kihívása lesz az elkövetkezendő években az online kereskedelem során tapasztalható visszaélések kiszűrése.


A Fogyasztóbarát település címet Salgótarján polgármestere, Dóra Ottó (MSZP) vette át. Hozzászólásában kifejtette: a társadalmi együttműködésnek köszönhetően sikerült elérni az eredményt. Tennivalók még vannak, de tartalékok is, a lehetőségeket pedig szeretnék kihasználni a helyzet további javítására - mondta. Az ellenőrzések során kifogástalanul teljesítő Nógrád megyei vállalkozások közül hét képviselője vehetett át tanúsítványt arról, hogy a fogyasztóvédelem pozitív listájára került. A rendezvény után a helyettes államtitkár az MTI kérdésére elmondta, hogy a nyári szünet előtt a KDNP törvényjavaslatot nyújtott be a termékbemutatók szigorúbb szabályozására, mert ezeken különösen gyakoriak a visszaélések, főleg a leginkább védtelen idős emberek rovására. Kifejtette: a tervezet tiltaná az ingyenesség reklámozását, korlátozná az áruhitel felvételének lehetőségét, 14 napra növelné az elállási jog időtartamát, illetve kötelezővé tenné legalább megyeszékhelyenként egy olyan központ fenntartását is, ahová a nem kívánt, vagy selejt árut a vevő visszavihetné.

 

Forrás: MTI/NÓGRÁD24

 

2015-07-27

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite