2019. március 25., hétfő - Gábor
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedFokozódik a görög válság: az euró stabilitása a tét

Fokozódik a görög válság: az euró stabilitása a tét


GörögországFel kell gyorsítani a görög segélycsomagról folyó tárgyalásokat az Európai Uniónak és a Valutaalapnak, mert az euróövezet stabilitása forog kockán - mondta Angela Merkel német kancellár Berlinben a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatójával tartott közös sajtótájékoztatóján. Az IMF feje, Dominique Srauss-Kahn pedig korábban hangsúlyozta: a súlyos adósságproblémával küszködő és rövidesen fizetésképtelenné váló Görögország mielőbbi pénzügyi megsegítésére van szükség.


Az IMF vezetője azt követően tett rövid sajtónyilatkozatot, hogy a német parlamenti pártok képviselőit tájékoztatta az Athénnal folyó tárgyalások jelenlegi állásáról, illetve a tervezett segélyintézkedésekről. Strauss-Kahn nem erősítette meg azt a korábbi értesülést, amely szerint egy három évre szóló, mintegy 100-120 milliárd eurót kitevő segélyről lenne szó, ehelyett azt hangoztatta, hogy előbb a segélynyújtás feltételeit kell tisztázni. Reményét fejezte ki, hogy a hét végéig elfogadható megállapodás jön létre Athénnal. "A görög kormány és a görög nép nehéz döntések előtt áll" - fogalmazott a valutaalap vezetője. Hozzátette, hogy "fájdalmas elvonások" nélkül nem megy, de az IMF segíteni akar.


Hasonlóan nyilatkozott az ugyancsak Berlinben tartózkodó Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke is. Trichet rendkívül fontosnak nevezte, hogy a tárgyalások mielőbb befejeződjenek. Az Európai Központi Bank elnöke bizakodónak mondta magát, és jó eredményre számít.


Dominique-Strauss Kahn és Jean-Claude Trichet találkozott Wolfgang Schäuble pénzügyminiszterrel is. A tárgyalásokról Schäuble hasonlóképpen azt hangoztatta, hogy Görögország rendkívül gyors megsegítésére van szükség. Kijelentette, hogy az erre vonatkozó parlamenti törvénykezést gyorsított eljárás keretében kell lefolytatni. A pénzügyminiszter szintén úgy vélte, hogy vasárnapig lezárulhatnak az egyeztetések a görög kormány, illetve az IMF, a Világbank és az Európai Bizottság között. A német kormány ezt követően a Bundestag elé terjesztheti a segélyre vonatkozó törvénytervezetet, és szavai szerint van remény annak jóváhagyására a jövő hét végéig.


Schäuble a leghatározottabban állást foglalt Görögország megsegítése mellett, kiemelve, hogy az euró stabilitása a tét. A valutaalap vezetőjéhez hasonlóan Schäuble sem közölt adatokat a tervezett segély összegéről, illetve formájáról.


Jürgen Trittin, az ellenzéki Zöldek pártjának parlamenti frakcióvezetője ugyanakkor a Dominique Strauss-Kahnnal folytatott találkozó után a sajtó képviselőivel azt közölte, hogy egy három érve szóló tervről lenne szó, amelynek összege elérné a 100-120 milliárd eurót. Korábban arról volt szó, hogy az IMF és az Európai Unió euróövezeti tagállamai idén 45 milliárd euróval segítenék meg Athént, és ebből a legnagyobb rész - 8,4 milliárd euró - Németországot terhelné. Kormányforrások szerint a három érvre szóló tervben a német "részesedés" akár a 25 milliárd eurót is elérné, és erre állítólag már külön keretet irányoz elő az a törvénytervezet, amelyet a kormány terjeszt a parlament elé.

2010-04-28

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite