2021. január 19., kedd - Sára
Keresés a tartalomban
Zöld zónaFöld Napja 2010 - másfél milliárd résztvevőben reménykednek

Föld Napja 2010 - másfél milliárd résztvevőben reménykednek


FöldIdén negyven éves a Föld Napja eseménysorozat, melynek célja tudatosítani a környezeti kérdéseket. A Föld Napját Gaylord Nelson alapította - Wisconsin demokrata kormányzója majd később szenátora - 1970-ben, környezetvédelmi demonstrációként, melyet a konzervációs kérdések „előadássorozatának" szánt. A szervezők szerint, premisszája az volt, hogy „minden embernek, tekintet nélkül fajra, nemre, jövedelemre vagy földrajzi elhelyezkedésre, joga van az egészséges, fenntartható környezethez."

Az első Föld Napja eseményt 1970. április 22-én tartották meg több mint 20 millió amerikai demonstrált akkor, többek között kétezer egyetem diákjai. Az ötlet nem sokkal követte Nelson egyik 1969-es beszédét, melyben először vetette fel az elméletet. Idén a szervezők abban reménykednek, hogy legalább 1,5 milliárd ember vesz részt a több mint 31 milliárd „zöld tevékenységben", melyet 190 ország 19 ezer szervezete kínál fel.


Az első nemzeti koordinátor Denis Hayes volt, korábbi Stanford diákelnök. Nelson konszolidálta az első eseményt a Környezetvédelmi Oktatási Törvénnyel, majd 1972-ben segített létrehozni a Nemzeti Környezetvédelmi Oktatási törvényt. 1970 decemberében az amerikai kongresszus engedélyezte az új szövetségi ügynökség létrehozását, hogy kezelje a környezetvédelmi kérdéseket, ez lett az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség.


Globális Tanácsadó Bizottságának 58 tagja között olyan emberek vannak, mint Carrie Lee Dobson, Nelson felesége, Al Gore, a korábbi amerikai alelnök, Lalla Hasnaa Alaoui marokkói hercegnő, Sir Richard Branson, Leonardo di Caprio, aki egyben elnökhelyettes is, Julia Marton-Lefèvre a Nemzetközi Természetvédelmi Egyesület (IUCN) igazgatója, Ted Turner a CNN alapítója, Barbara Streisand, valamint Martin Scorsese.
Idén a Föld Napja 2010 esemény egybeesik az emberiség klímaváltozást érintő konferenciájával, melyet a bolíviai Cochabamba tartanak. Emellett a Biodiverzitás Nemzetközi Évével is. Eddig a 2007-es Föld Napja volt a legnagyobb ilyen esemény, a becslések szerint egymilliárd ember vett részt több ezer helyen - mint Kijev, Caracas, Tuvalu, Manila, Togo, Madrid, London és New York - különféle zöld tevékenységekben.


Azért április 22-őt választották eme fontos esemény napjának, mert Gaylord Nelson szerint, ez a nap maximalizálja az egyetemeken lévők részvételét, az általa úgynevezett „környezetvédelmi oktatásnak" nevezett sorozatra. Ilyenkor Amerikában a legtöbb diák valószínűleg iskolában van, és kisebb a versengés a többi, hét közepi eseménnyel.


2010-ben központi globális kérdés a klímaváltozás, mely a Föld Napja legtöbb eseményén is centrális szerepet kap. A kampány egyik nagyobb része a Billion Acts of Green (Milliárdnyi Zöld Cselekedet) kezdeményezés, melynek keretében a világ minden táján arra buzdítják az embereket, hogy személyes „zöld tetteiket" küldjék el Twitterszerű írásban a Föld Napja weboldalára. Eddig mintegy 31 millió üzenet érkezett.


2010 egyéb kezdeményezései között megtalálható a Környezetvédelem Globális Napja, mely a polgármestereket célozza és a zöld befektetésekre és gazdaságokra fókuszál, az Atléták a Földért, mely az olimpiai, profi és mindennapi atlétákat buzdítja arra, hogy segítsék elő a klímaváltozás megoldását, emellett a Művészek a Földért, mely több száz művészeti intézményt és alkotót ölel fel.

 

2010-04-22

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite