2019. május 21., kedd - Konstantin
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeFöldrengés - Csaknem száz épület sérült meg Nógrád megyében

Földrengés - Csaknem száz épület sérült meg Nógrád megyében


Csaknem száz épület sérült meg a nyugat-nógrádi Szátok és Tereske községben a szerda esti 4,2 magnitúdójú földrengés során - tájékoztatta a két település jegyzője pénteken az MTI-t.

foldrengesegy

Képünk illusztráció!


Dudás György, a közös hivatal hat településén dolgozó jegyző hozzátette: Kétbodonyból, Kisecsetről, Szentéről és Nógrádsápról nem jeleztek károkat.


Szátokon az eddigi felmérések szerint 22 lakóépület és öt önkormányzati ingatlan károsodott, kisebb-nagyobb repedések keletkeztek, volt, ahol leszakadt a vakolat a plafonról. Kiköltöztetésre nem volt szükség, az azonnali veszélyelhárítás miatt viszont nyolc eldőlt, megcsúszott kéményt le kellett bontani - ismertette.


Tereskéről 66 hasonló bejelentés érkezett, ott az iskolaépület is károsodott, nagy repedés keletkezett az egyik falán. A községbe pénteken várják a statikust.


Dudás György arról is beszámolt, hogy jó az együttműködés a katasztrófavédelemmel, a rendőrséggel, az országgyűlési képviselővel és a járási hivatallal, gondot jelent viszont, hogy a lakosok egy részének van csak biztosítása, ezért arról tárgyal segélyszervezetekkel, hogy építőanyaggal próbáljanak segíteni.


A jegyző azt is elmondta, hogy Szátokon a térfigyelő kamerák több helyszínen rögzítették a földrengés eseményeit, így látható például, ahogy kileng a villanyoszlop, valamint egy fa, amelyet mintha hirtelen elkezdenének erősen rázni.


Az MTA Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriuma szerda este a Nógrád megyei Érsekvadkert térségében a Richter-skála szerinti 4,2-es erősségű földrengést észlelt, amelyet többek között Balassagyarmaton, Vácon, Esztergomban, Budapesten és Székesfehérváron is érzékeltek a lakosok.


Forrás:MTI/HIR PORT24

 

2013-06-07

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite