2019. augusztus 22., csütörtök - Menyhért
Keresés a tartalomban
ItthonFolyamatosan nő a kormány iránti bizalom

Mérlegen az elmúlt 60 nap! Folyamatosan nő a kormány iránti bizalom


Orbán Viktor 04.12A Nézőpont Intézet Heti Válasz számára készített közvélemény-kutatása szerint Orbán Viktor rendkívül népszerű, a leginkább elutasított párt az MSZP, és a kormány munkáját is pozitívan ítélik meg a válaszadók.


Orbán Viktor miniszterelnöki munkájával a megkérdezettek 64 százaléka elégedett, derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb, a Heti Válasz számára készült közvélemény-kutatásából. A kormányfő ezzel az eredménnyel továbbra is kétharmad közeli támogatottságot élvez. A kabinet tevékenységét az embereknek több mint fele (54 százalék) pozitívan ítéli meg, azaz mintegy hatvan nappal a kormány megalakulása után sem figyelhető meg úgynevezett hitelességi deficit, sőt; a kormány megítélése jelentősen javult az egy hónappal ezelőtti értékhez képest (akkor 46 százalék volt elégedett a kormány teljesítményével) - írja a elemzésében a Nézőpont Intézet.


Pártok támogatottsága


A Fidesz-KDNP támogatottsága az aktív szavazók körében továbbra is rendkívül magas; 62 százalék választaná egy most vasárnapi választáson. A választási részvételüket biztosra ígérő, aktív szavazók 10 százaléka támogatja a Jobbikot, 7 százaléka az MSZP-t és 4 százaléka az LMP-t.


A leginkább elutasított párt az MSZP; az emberek 41 százaléka nyilatkozott úgy, hogy soha nem szavazna a szocialista pártra. A Jobbikot a választók negyede, a Fideszt és az LMP-t pedig 9-9 százaléka nem választaná semmi esetre sem.
Kétharmados többség


Az áprilisi országgyűlési választásokat megelőző kutatásunkban a megkérdezettek mintegy fele (47 százalék) az ország szempontjából inkább jónak ítélte az esélyes pártok esetleges kétharmados győzelmét. Az eredmények szerint ez a bázis (az összes megkérdezett 54 százaléka) kitart az álláspontja mellett, és jónak találja, ahogy a kormány az ország érdekében felhasználja kétharmados többségét. Különösen igaz ez - értelemszerűen - a Fidesz-szimpatizánsokra (76 százalék), de a Jobbik-tábor közel felére (43 százalék) is. Lényegesen kevesebb MSZP-támogató osztja e nézetet, de ha figyelembe vesszük, hogy az új kormány és a két-harmad kifejezések közvetlen szövegkörnyezetben szerepeltek kérdésünkben, akkor a 15 százalékos pozitív megítélés nem elhanyagolható. Érdekesség, hogy a szocialista szimpatizánsok között is akadnak olyanok, akiknek tetszik az aktív kormányzás.


A miniszterelnök munkájának megítélése


A miniszterelnök munkájának megítélése. Az összes megkérdezett 64 százaléka elégedett Orbán Viktor miniszterelnök munkájával. A kétharmad közeli elégedettség a kormányfő töretlen népszerűségéből is adódik. A rendkívüli népszerűség, illetve az a tény, hogy Orbán méltó politikai ellenfél nélkül maradt, egyaránt szükséges a kétharmados „forradalom" működtetéséhez.
A kormány munkájának megítélése


Mintegy hatvan nappal a miniszterelnök beiktatása után az első, látványosabb intézkedések ismeretében a szavazók egyértelműen állást tudtak foglalni a kormány munkájáról. Közel 10 százalékkal emelkedett azok aránya (54 százalék), akik egyetértenek a polgári kabinet tevékenységével. Mindez azt jelenti, hogy a kormány tevékenysége (jogalkotás, személyi döntések, elszámoltatás) egyre látványosabb, s ezt alapvetően pozitívan ítélik meg. Az eredmények ismeretében tehát három hónappal a választások s két hónappal az új kormány megalakulása után nem figyelhető meg úgynevezett hitelességi deficit. Azaz a kormány iránti bizalom nem mutat csökkenő tendenciát; sőt még növekszik is.

 


Forrás: HÍR PORT24

2010-07-28

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite