2019. július 21., - Dániel
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeFolyamatosan zajlik az országos szúnyoggyérítési program

Folyamatosan zajlik az országos szúnyoggyérítési program

Idén június 13-án vette kezdetét a központi finanszírozású országos szúnyoggyérítési program azokon a területeken, amelyeken a legtöbb vérszívó rovar található. A helyzetet és az elvégzett munkát szakértők ellenőrzik, bejelentést azonban bárki tehet - közölte Nógrád24.hu-val a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

szúnyog

A szúnyoggyérítés éppen aktuális heti ütemterve folyamatosan elérhető a katasztrófavédelem www.nograd.katasztrofavedelem.hu című honlapján. Fontos azonban tudni, hogy az időjárás befolyásolhatja a kivitelezést, ezért az ütemtervek az időjárási körülmények (vihar, hőség) függvényében változhatnak.


Az önkormányzatok a központi program mellett önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést, továbbá idén is van lehetőségük jelezni a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felé, ha településükön jelentős szúnyogártalmat tapasztalnak. A bejelentést Nógrád megyében a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyfélszolgálati elérhetőségén - telefonon a 32/521-037 számon, vagy e-mailben a nograd.ugyfelszolgalat@katved.gov.hu címen tehetik meg, személyesen pedig Salgótarjánban, a Szent Flórián tér 1. szám alatt található igazgatóság 211-es számú irodájában minden kedden 8:00-12:00 között. A beérkezett igényeket a szakértők megvizsgálják, és ha a helyzet azt indokolja, a település és környéke bekerül a központi gyérítési programba.


Az idei évben is kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy az érintett területeken a méhészek időben értesítést kapjanak a munkálatok helyszíneiről és időpontjairól. A légi kivitelezés az esti órákban történik, míg a földi módszerrel történő munkavégzést naplementekor kezdik annak érdekében, hogy a szúnyoggyérítés hatékony legyen és minél kisebb kockázatot jelentsen a méhekre. A vállalkozók a gyérítéshez kizárólag az Országos Tisztifőorvosi Hivatal által engedélyezett szereket használnak. A felhasznált szerek a melegvérű élőlényekre, így az emberre és a háziállatokra semmilyen veszélyt nem jelentenek.


A tavalyi évben folytatott vizsgálatok alkalmával az ország déli és nyugati megyéiben elszórtan kimutatható volt új szúnyogfajok, így például a tigris- és a bozótszúnyog eseti jelenléte. Az erre vonatkozó vizsgálatok az idei évben is folytatódnak majd az országos szúnyoggyérítési program keretében. A cél az, hogy időben észleljük az invazív (könnyen elterjedő) fajok megjelenését és még meghonosodásuk előtt hatékonyan léphessünk fel ellenük.


Forrás: Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság/NÓGRÁD24

 

2016-06-28

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite