2019. május 22., szerda - Júlia, Rita
Keresés a tartalomban
ItthonFolyamatos az utószennyezés a sérült tározóból

Folyamatos az utószennyezés a sérült tározóból


iszapkatasztrófaAz ajkai timföldgyár megsérült X-es zagytározójából folyamatos a szennyeződés utánpótlása, mivel a teljes zárást és fedést az elmúlt öt hónapban nem tudták megvalósítani. A helyzetet így most azzal kezelik, hogy lecsapoló árkokat építenek a Torna-patak és a Marcal további védelme érdekében.


Vízügyi szakemberek az október 4-én megsérült vörösiszap-tározó közelében az MTI tudósítójának szombaton elmondták, hogy a Torna-patak vizének lúgosságát sikerült megszüntetni, de a levegőanyag-szennyeződést nem tudták lezárni, így a száradó felületről egy kis széllel még mindig érkezik vörösiszap a vízbe.


A mintegy ötven méteren kiszakadt tározó mellett a töltések védelmében a X-es kazettánál vízcsapoló árkokat építenek, és a tiszta vizű, de erősen lúgos vizet a Malom-árkon keresztül akarják elvezetni, ahol a kitörés során a szennyező anyag kiömlött.
A sérült tározó Kolontár felett szennyezi a Torna-patakot, ahol gipsszel próbálják közömbösíteni a lúgosságot. A szakemberek felhívták a figyelmet, hogy a levegőben terjedő szennyezőanyag bekerülését ugyan meg lehetne akadályozni, de ha esik az eső, a vörösiszap újra visszajutna a patakba.


Már elkészültek az új, mintegy másfél kilométer hosszú és 25 méret széles 2-es védőgát tervei, és az így védetté váló területrészen egy esetleges újabb gátszakadásnál akár már egymillió köbméternyi anyagot is képesek lennének megfogni.
Az új védmű jóvoltából már nem szennyeződhet tovább a felújított vasúti pálya, amelyen pénteken újraindult a forgalom, s a Torna-patak sem.


A megsérült X-es tározó északi falán újabb, nagyobb mértékű elmozdulást nem mértek, a zagykazetta déli oldalán nincs repedés, a lakosságnak így újabb katasztrófától nem kell tartania.
A vízügyi szakemberek elmondása szerint a Torna-patak 25 kilométeres szakaszán 55 hektárnyi terület szennyeződött, amelyen a kármentesítést csak később tudják majd megkezdeni.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-11-06

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite