2019. július 21., - Dániel
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeFolytatja a világörökségi egyeztetést Hollókő és Torockó

Folytatja a világörökségi egyeztetést Hollókő és Torockó


Az erdélyi Torockó és a Nógrád megyei világörökségi falu, Hollókő vezetői folytatják az egyeztetést a további kapcsolatról, közös céljuk ugyanis, hogy Torockó Hollókő társított partnereként váljon a világörökség részévé.

Hollókő01

Szabó Csaba, Hollókő polgármestere az MTI-nek elmondta, hogy Torockó néhány hete megválasztott polgármestere és képviselői kedden érkeztek Hollókőre, ahol három napig tartózkodnak.

A két község között az őszi, erdélyi látogatás óta van kapcsolat, az anyaországban első alkalommal találkoznak - tette hozzá.

Korábban Kelemen Hunor, a román kormány volt kulturális és örökségvédelmi minisztere kezdeményezett tárgyalásokat arról, hogy Torockó Hollókő társított partnereként kapjon helyet az UNESCO Világörökségi Listáján, a Nógrád megyei falu pedig támogatta ezt az elképzelést. Kelemen Hunor korábban azt mondta, azért kellett ehhez a módszerhez folyamodni Torockó esetében, mert a világörökségi listán Európa túlreprezentált.

A román tárca februárban - Erdélyből elsőként - terjesztette fel a falut az UNESCO várólistájára a Kárpát-medence legépebben és leghitelesebben fennmaradt népi építészeti együtteseként, Hollókő kiterjesztéseként. A javaslatról legkorábban 2013-ban dönt a világörökségi bizottság.

Hollókő 25 éve a világörökség része, és mint Szabó Csaba elmondta, mindkét faluban az ismert műemlékvédelmi szakember, Román András kezdte el a megóvásokat.

Szőcs Ferenc, Torockó polgármestere az MTI-nek beszámolt arról, hogy az erdélyi községben díszpolgárrá avatták Román Andrást. Hozzátette: a magyarlakta erdélyi falu 1999-ben Europa Nostra díjat kapott a 138 hagyományos házból álló, egyedi népi építészeti együttes helyreállításáért, 1996-ban pedig - szintén az ő polgármestersége idején - úgy döntöttek, hogy bontási, építési engedélyt csak azzal a feltétellel adnak ki, ha éppen olyan házat húznak fel, mint az eredeti volt.

Szőcs Ferenc elmondta azt is: segítheti szándékukat, ha testvértelepülési szerződést kötnek Hollókővel. Ha ennek részleteiről megállapodnak, a szerződést szeptember elsején írhatnák alá - tette hozzá.

 

Forrás: MTI/ HÍR PORT24

 

 

2012-07-11

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite