2019. március 19., kedd - József
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeFolytatódik a per Somoskőújfalu és Salgótarján között

Folytatódik a per Somoskőújfalu és Salgótarján között


Somoskőújfalu és Salgótarján önkormányzatai nem tudtak megegyezni a vagyonmegosztás kérdésében, így egy év szüneteltetés után folytatódik a per, a következő tárgyalás hétfőn kezdődik a Balassagyarmati Törvényszéken - erről Salgótarján polgármestere adott tájékoztatást a közgyűlés csütörtöki ülésén.

bíróság


Székyné Sztrémi Melinda (Fidesz) közölte: Salgótarján úgy ítéli meg, hogy nincs pénzbeni kötelezettsége Somoskőújfalu iránt. Az ügy háttere, hogy Salgótarján korábbi városrésze, a 2006 októberétől önálló községként működő Somoskőújfalu azért fordult bírósághoz, mert nem tudtak megegyezni a vagyonmegosztásról és az új közigazgatási határokról. A több mint öt éve húzódó perben az első fokon eljáró Nógrád Megyei Bíróság a felperes kereseti kérelmének adott helyt, amikor az 1964-es állapotok szerint állapította meg a határt, Somoskőújfalu tulajdonába adta Eresztvényt, a Dornyay turistaházat és a sípályát, továbbá 112 millió forint megfizetésére kötelezte Salgótarjánt. Somoskőújfalu követelése eredetileg 741,4 millió forint volt.


Ezt az ítéletet a Fővárosi Ítélőtábla hatályon helyezte, majd a jogerős ítélet az 1977-es állapotot véglegesítette a határkérdésben. (1964-ben Somoskőújfalutól térítésmentesen csatoltak át Salgótarjánhoz 236 katasztrális hold területet, ezen épült meg a mai Beszterce lakótelep. Ennek hivatalos nyoma nem volt, a területet csak 1977-ben vezették át Salgótarján tulajdonába, amikor egyesült a két település.)

ezo_banner

HIRDETÉS


A pert Somoskőújfalu korábbi önkormányzata indította, a testület ugyanis 2011 áprilisában feloszlatta magát, és júniusban új önkormányzatot választottak. Tóth László (független), a település polgármestere az MTI érdeklődésére csütörtökön azt mondta: az eredeti kereseti kérelemmel folytatódik a per, vagyis Somoskőújfalu vagyoni igénye 741,4 millió forint.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-06-28

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite